Träffa årets vinnare av Träteknologipriset
Kan man framgångsrikt använda restprodukter från KL-träproduktion för att tillverka starka och vackra möbler? Ja, om man väljer rätt produkt och design, och utformar produktionen för att passa materialet. Det menar årets vinnare av Träteknologipriset, Caspar Reuterswärd. Tisdagen den 15 oktober får han sitt pris, under kunskapsdagarna Stora Trähus som genomförs den 15-16 oktober.
KL-trä, eller CLT, är i dag alltmer framgångsrikt och efterfrågat som byggmaterial. Produktionen ökar för varje år, i Sverige är utvecklingen mycket snabb just nu, med flera fabriker nyligen startade och ytterligare anläggningar under uppförande. Att bygga med trä ger stora klimatfördelar, men en delvis olöst fråga kring hållbarhet är hur man använder de träbitar som skärs bort vid produktionen av framför allt väggar. Hittills har dessa bitar till stor del använts som energiråvara, men tankar på att utnyttja dem till nya produkter har funnits länge.
Nu har Caspar Reuterswärd skrivit ett examensarbete vid Linköpings universitet om hur man kan använda KL-trä/CLT i möbelproduktion. Detta arbete fick ett högt betyg av Träteknologiprisets jury, bestående av ledande personer från både akademi och industri. Priset delas ut av mätteknikföretaget Woodeye i samarbete med NTT Woodnet, och består av 15000 kronor och en statyett. Priset delas alltså ut på Stora Trähus den 15-16 oktober.