23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur du sår frön

Att odla växter från frö är ett bra sätt att börja trädgårdsarbete tidigare på säsongen. Med rätt ljus och lite enkel utrustning är det lätt att odla från frö till skörd.

Titta här för att se frön och annat du kan köpa hem.

Eftersom varje planta har unika krav på fröstart, hjälper det att börja i liten skala genom att odla bara några få sorter. Vissa frön - som tomater och ringblommor - är särskilt lätta att starta inomhus. Andra bra val för nybörjare är basilika, zinnia, palettblad, krasse och rosenskära. Om du är nybörjare, välj dem först och gå sedan vidare till mer kinkiga frön, som petunior.

Från frö till trädgård

Målet med fröstart är att ha dina plantor redo att planteras ut när vädret är gynnsamt. På fröpaketet kan du se hur du ska göra. Vanligtvis kommer det att stå något i stil med, "Plantera inne sex till åtta veckor före sista frosten." Vissa typer av grönsaker, som bönor och squash, startar bäst utomhus. Vissa blommor, som vallmo, planteras också bäst utomhus. Dessa frön är vanligtvis märkta "direktsådd".

Hitta rätt behållare

Du kan starta frön i nästan vilken typ av behållare som helst, så länge de har ett bra djup samt dräneringshål i botten. Du kan använda yoghurtbägare, mjölkkartonger eller pappersmuggar så väl som köpa speciella brickor.

Förbered krukjorden

Välj krukjord som är gjord för att odla plantor. Använd inte jord från din trädgård eller återanvänd krukjord från dina krukväxter. Börja med en fräsch, steril blandning som säkerställer friska, sjukdomsfria plantor. Fukta jorden ordentligt före.

Börja plantera

Kontrollera fröpaketet för att se hur djupt du ska plantera dina frön. Några av de små kan strö direkt på jordytan. Större frön måste begravas. Ta gärna två frön per cell (eller kruka). Om båda fröna gror så kan du klippa bort den ena. Fukta sedan de nyplanterade fröna. Du kan även täcka med plastfolie eller en plastkupol för att skynda på groningen.

Vatten och gödsel

När plantorna växer, använd en vattenkanna för att hålla jorden fuktig men inte blöt. Låt jorden torka något mellan vattningarna. Sätt upp en fläkt för att säkerställa god luftrörelse och förhindra sjukdomar. Kom ihåg att mata plantorna regelbundet med flytande gödsel.

Viktigt med ljus

Plantor behöver mycket ljus. Om du odlar i ett fönster, välj en exponering i söderläge. Vänd krukorna regelbundet för att förhindra att växterna lutar sig mot ljuset.

Flytta plantor utomhus gradvis

Det är ingen bra idé att flytta dina plantor direkt från den skyddade miljön i ditt hem till trädgården. Du har putsat på dessa plantor i flera veckor, så de behöver en gradvis övergång till naturen. Processen kallas härdning.

Sänd till en kollega

0.031