Djurgården får världens svåraste trähus
Tekniska museets senaste tillskott är byggt i CLT (KL-trä), och i LVL. Den inre klotformade delen, domen, där 3D-filmer ska visas, är byggd i CLT från Stora Enso i Gruvön och den omgivande byggnaden i LVL från företagets fabrik i finska Varkaus.
Den inre delen, ”domen”, är byggd av 277 trekantiga bitar i CLT, trekanter som alla har en unik form och plats i den klotformiga konstruktionen. Trekanterna byggdes Den helt asymmetriska yttre byggnaden är ett jättepussel med mer än 10 000 delar av LVL. Långa balkar som böjts på ett sätt som varit unikt för varje balk, som sedan satts ihop med stora och specialutformade dymlingar. Varje del har först skapats som en 3D-modell. Även hela konstruktionen och dess delar har testats digitalt innan träkomponenterna tillverkats.
– Bygget av Wisdome Stockholm är en kombination av storskalig industriell träindustri och väldigt specifik utformning av varje komponent, konstaterar Jessika Szyber.
en elva på en tiogradig skala för teknisk svårighet Carl Humble, Stora Enso
Konstruktionen är gjord av schweiziska Blumer Lehman, som är kända för flera väldigt avancerade träbyggnader. Så Wisdome var väl en lätt match för dom? Inte alls, visade det sig.
– De sa att det här var en elva på en tiogradig skala för teknisk svårighet, berättar Carl Humble, teknisk projektledare vid Stora Enso.
En svårighet har varit att toleransen för byggnadens bredd har varit så liten som en halv millimeter. Toleransen för längden har varit – noll!
Hela projektet är en del i en större satsning på att bygga centra där man kan visa 3D-filmer och andra visualiseringar för att skapa intresse och kunskap kring vetenskap och teknik. Det finns eller byggs just nu ett antal sådana centra i Sverige och världen, bland annat i Norrköping och Göteborg.
– Med Wisdome Stockholm får vi ett centrum där även själva byggnaden visar vad som är möjligt att göra med avancerat teknik inom konstruktion och byggande, noterar Jessika Szyber.
Den yttre byggnaden består till stor del av ett stort tak, som alltså är helt asymmetriskt. Till synes en enkel svepande form som alltså är extremt svår att bygga. Ett skäl till formen är att byggnaden ligger i ett område som både är nationalstadspark och historiskt känsligt. Det får inte bli för högt, men ska ändå rymma den stora ”domen”. Genom den svepande formen blev det möjligt att skapa en låg byggnad som bara har full höjd där det behövs.
Den som tycker att huset är vackert och vill ha något liknande för egen del bör dock tänka sig för. Budgeten är på drygt 200 miljoner kronor, en satsning som varit möjlig för Tekniska museet tack vare samarbetet med huvudpartnern Stora Enso och med stora bidrag från bland annat Wallenbergstiftelserna och Erling Persons stiftelse. Bygget av Wisdome Stockholm påbörjades i vintras och centret ska enligt planerna öppnas under 2023.
Fakta om Wisdome Stockholm
Arkitekter: Elding Oscarson
Konstruktion och entreprenör för träbygget: Blumer Lehmann, Schweiz
Leverantör av träelement och komponenter: Stora Enso
Byggprojektledning: Vectura
Total yta: 1325 kvadratmeter
Domen får 100 sittplatser och är 12,2 meter hög
De yttre måtten för byggnaden / taket är 26 x 48 meter. Det bärs upp av 24 pelare av LVL
Partners och sponsorer:
Ericsson
Nibe
Vectura
Stora Fonden
Wallenbergsstiftelserna
Erling Perssons stiftelse
Stora Enso