23948sdkhjf

Cederhusen byggs vidare

För mindre än ett år sedan lanserade Folkhem de första bostäderna i projektet Cederhusen, som blir Stockholms första innerstadskvarter i massivträ. När 2020 summeras kan man konstatera att det har varit ett stort intresse för projektet och över 70 procent av de 111 bostäder som släppts till försäljning är sålda. Bygget av det första huset i kvarteret har varit igång sedan oktober, och trästommen för samtliga våningar har redan rests. Nu är det dags för nästa steg i projektet och som ett resultat av den starka försäljningen väljer nu Folkhem också att byggstarta det andra huset i kvarteret.  

Folkhem, som delägs av Nordr och Rikshem, bygger bara hus i trä och har en projektportfölj med drygt tio fastighetsprojekt som ska uppföras i olika byggsystem helt i trä. Cederhusen är en symbol för att vi faktiskt kan bygga framtidens städer genom att använda trä, som är vårt enda förnyelsebara byggmaterial.

Cederhusen byggs med stommar av korslimmat trä från Setras nya fabrik i Långshyttan, cirka två timmar med lastbil från platsen där husen byggs.

– Genom projektet kan vi visa på att det går att bygga med en lägre klimatbelastning om man i husets mest omfattande delar, som är stommen, använder sig av ett helt förnyelsebart byggmaterial, säger Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på Folkhem.

– Cederhusen är ett projekt som sticker ut ur mängden och vi märker att många har uppskattat arkitekturen, materialvalen och det faktum att det är ett väldigt hållbart boende med positiv klimatpåverkan, säger Fredrik Näverfeldt, säljansvarig för projektet Cederhusen hos Folkhem.

Knutet till projektet finns också en samverkansgrupp som är etablerad, med parter från hela produktionskedjan, som arbetar med att stärka kunskaperna om hur man kan klimatoptimera alla aktiviteter och processer som krävs för att ta ett projekt som Cederhusen från ritbordet till ett färdigbyggt och inflyttat hus. Utöver arbetet i denna grupp startar även ytterligare två forskningsprojekt under året som är kopplade till Folkhems kommande projekt och klimatoptimerat byggande. 

Genom dessa tre olika utvecklingsprojekt täcker vi in helheten i frågan om klimatpåverkan i ett bostadsprojekt - från ritbordet, genom prefabriceringsfabriken, det faktiska byggandet och till slut hur husen i förlängningen kan återanvändas och förädlas genom det material man bygger in i det. Så förutom att jobba oss fram mot inflyttning av Cederhusens första hus, ser vi även fram emot ett spännande 2021 där vi på bred front arbetar för att enligt Folkhems vision - rädda världen, ett hus i taget, avslutar Anna Ervast Öberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113