Byggnads varslar om strejk för 1400 anställda
Byggnads varslar om strejk på Byggavtalet från och med 27 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess.
Varslet omfattar i steg 87 arbetsplatser och cirka 1 400 anställda, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen. Vilken väg ska vi gå? En byggbransch i världsklass eller en byggbransch i spillror?, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Orsaken till varslet är "motparten Byggföretagens överraskande ovilja att ta tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen", uppger Byggnads.
Under avtalsförhandlingarna har Byggnads förslag för att få ner olyckstalen och få bukt med kriminaliteten hamnat längst ner på dagordningen. Istället ligger arbetsgivarnas fokus enbart på gamla käpphästar som att få mer makt över lönesystem, arbetstid och att minska byggnadsarbetarnas inflytande på våra arbetsplatser, skriver Byggnads vidare i pressmeddelandet.
– Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i branschen. Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. Det här är frågorna vi ska fokusera på. Parterna behöver kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.
Byggnads åtgärder för ordning och reda i byggbranschen
- Att ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser för att skapa en säkrare arbetsmiljö.
- Företagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal.
- Tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder.
- För att förhindra fusk ska lönespecifikationen tydligt visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension.
- Bodar och omklädningsrum ska vara anpassade för alla oavsett kön.
- Gravida arbetstagare ska kunna vara hemma med ersättning om arbetsuppgifterna riskerar skada fostret.