23948sdkhjf

Designers behöver lära kemi

Förslag på Möbelmässan i dag

Kemikunskaper hos designers och hantverkare, i kombination med en säker dokumentation och spårbarhet, framhölls som en nyckelfaktor när cirkulär ekonomi diskuterades vid ett panelsamtal vid årets möbelmässa i Stockholm, Stockholm Furniture Fair 2020.

Som alltid när hållbarhet diskuteras återkom deltagarna ett flertal gånger till hur viktigt det är att göra rätt från början. Kemikalieinspektionen, genom Erik Gravenfors, framhöll hur viktigt det är att just designers vet exakt vad som finns i de material de använder.

– De borde kanske få lite kemilektioner, är det någon som föreslagit det, undrade moderatorn Nina Ekelund. Det visste inte Erik Gravenfors, men tackade för ”ett utmärkt förslag”. Han framhöll även att man i entusiasmen för att införa cirkularitet inte får glömma att alla material trots allt inte ska cirkuleras.

– Det finns material i möbler och inredning som är förbjudna och som vi behöver plocka ut ur kretsloppen, den sidan måste vi också hantera.

Panelens politiska del, centerpartisten Magnus Ek, framhöll även han att designern hade en nyckelroll för att välja både material och utformning som gör det möjligt att återbruka en möbel. Politikernas roll är att sätta upp ramverk för vad som ska förbjudas och vad som ska stödjas.

– Men man ska veta att i den här frågan är det svårt att veta vad som är rätt att besluta om från politiskt håll. Trots detta måste vi våga ta beslut, och acceptera att en del av dem senare kommer att visa sig vara fel.

Mycket av diskussionen handlade om hur data och spårbarhet ska säkras. Mycket ansvar faller förstås på tillverkaren, och Helena Lidenfors Åberg, hållbarhetschef på Offecct, framhöll också att man har hög ambitionsnivå på att säkra spårbarhet och se till att man även långt efter produktionen ska kunna veta exakt vad som ingår i möbeln.

– Vi arbetar i dag även med att säkra kunskapen om var våra möbler finns. Många stora användare har kontorsmöbler lagrade, och inför en möjlig återanvändning är det viktigt att kunna säkra vilka möbler och material det handlar om.

Robin Ljungar, hållbarhetschef vid TMF, framhöll flera gånger under samtalet att det grundläggande är att tänka på hållbarhet och återbruk som en del i kundnyttan.

– Cirkuläriteten måste ju trots allt ge en nytta för kunden, annars finns det ju ingen affär och det händer ingenting med möbelbranschen.

Robin Ljungar gav även Magnus Ek rådet att använda offentlig upphandling som ett verktyg för ökad cirkularitet.

– Vi har trots allt en Upphandlingsmyndighet. Låt dom utarbeta riktlinjer för vad kommuner och andra offentliga aktörer ska tänka på vid upphandling av möbler, manade Robin Ljungar.

 

Nils Lindstrand

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11