23948sdkhjf

Hoppingivande arkitektmöte om skog

Konstruktivt samtal hos TränätverkA

Den största frågan kring framtidens skog och skogsbruk är klimatförändringen. En dramatiskt snabb uppvärmning kommer att ge eb snabbare tillväxt, men också nya problem med torrsomrar och ökade problem med skadeinsekter. Torsdagens möte hos Arkitema, arrangerat av arkitektnätverket TränätverkA, var ett av de mest sakliga och informativa hittills om den känsliga frågan kring skogen som både råvara och natur. Mötet var dessutom välbesökt, med runt 90 deltagare, nästan alla arkitekter. Skogsstyrelsen, Stora Enso, FSC och Naturskyddsföreningen satt sida vid sida och pratade om gemensamma frågor som klimatförändringar och behovet av att använda mer trä och biomassa.

– Den stora frågan är hur vi kan minska miljöstörande utsläpp i samband med byggande, menade Hillevi Eriksson, Skogsstyrelsen. Den frågan är mycket viktigare än eventuella lagringseffekter.

I någon slags mitt av samtalet stod FSC, som vill vara en garant för att arkitekter med gott samvete kan välja trä som material i sina projekt. Lena Dahl, FSC, visade att större delen av det svenska skogsbruket var certifierat, och att även byggprojekt kan få FSC-logga, men medgav att det fortfarande finns frågor som behöver arbetas vidare på i avtalen om certifiering.

– För det är ju ett avtal, en förhandlingsprodukt, konstaterade Lena Dahl. Det finns frågor vi skulle vilja driva längre.

Johan Bjernulf, Stora Enso Skog, pekade på att skogsbruket med dagens metoder gynnar biodiversitet genom att utöver direkta avsättningar även lämnar viktiga biotoper i samband med avverkningar, som kantzoner och gamla träd.

– Men de här hänsynen kom till under senare delen av 1900-talet, så effekten av dessa är fortfarande under utveckling, framhöll Johan Bjernulf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.459