Finns ett kontor ovan molnet?
Med kontoret på fickan finns det ingen anledning att lämna hemmet. Eller? På Stockholm Furniture & Light Fair visas utställningen Re-defining the office, om vad som krävs för att arbetsplatsen ska förbli relevant i en molnbaserad verklighet. Utställningen kureras och designas av Tengbom arkitekter, med över 100 års erfarenhet av kontorsdesign. "De senaste åren har aktivitetsbaserade kontor betraktats som en lösning på de anställdas varierade arbetstider och vanor, men begrepp som ’öppet landskap’ signalerar ’fabrik’ eller ’maskin’ och utmaningen för oss arkitekter är att skapa miljöer som uppmuntrar till kreativitet och samarbete", menar Linda Camara, operativ chef på Tengbom arkitekter.
Det finns få områden där den digitala revolutionen är så påtaglig som på arbetsplatsen. Idag har vår mobilitet drivits så långt att kontorets hela relevans börjat ifrågasättas; vad är vitsen med att ens gå till jobbet när du lika gärna kan arbeta från sängen?
– Fram till nyligen var du åtminstone tvungen att ibland printa ett dokument för att överlämna det till en kollega, men nu hänvisar du ju bara till molnet, du kommer åt allt från alla plattformar oavsett var du befinner dig i världen, säger Linda Camara. För att fortsätta locka personal måste arbetsplatserna erbjuda mycket mer av en upplevelse, menar Camara som projektleder utställningen Re-defining the office på Stockholm Furniture & Light Fair 2020.
– Vi på Tengbom har ritat ’framtidens kontor’ i över hundra år, ända sedan vi grundades 1906. Ett av de mest kända exemplen är förstås Canonhuset från början av 80-talet, där cellkontor och öppet landskap kombinerades för första gången i ett så kallat ’kombikontor’. Varje sådant utvecklingssprång kräver en gedigen förstudie och samtidsanalys. Vi är duktiga på att ställa rätt frågor.
Det är denna erfarenhet och analys som ligger till grund för Re-defining the office. De senaste åren har aktivitetsbaserade kontor, utan fasta platser, betraktats som en lösning på de anställdas varierade arbetstider och -vanor. Men Linda Camara tror att detta bara är början och att begrepp som ”öppet landskap" signalerar ’fabrik’ eller ’maskin’.
– Och det är det sista vi vill ha nu. Utmaningen för oss arkitekter är att skapa miljöer som uppmuntrar till kreativitet och samarbete. Vi måste skapa platser där de anställda trivs, och detta ställer ännu större krav på inredningsarkitekturen än tidigare.
The (human centred) post-spatial workspace
Utställningen erbjuder besökare perspektiv på framtidens arbetssätt utifrån tre områden starkt kopplade till människan: plats, teknik och hållbarhet. Det första området analyserar villkoren för framtidens fysiska arbetsplatser.
Den andra tittar på hur digitaliseringen genom exempelvis molnet, artificiell intelligens, virtual reality och automatiseringen via chatbotar utmanar våra rumsliga behov. Det tredje perspektivet utforskar hållbarhetsaspekterna. Vi lever i en tid då världens olika branscher måste ställa om till hållbara processer, både för att stötta välmående för oss människor och för vår planet. Undersökningar visar att naturmaterial så som trä bidrar till båda delarna; dels välbefinnande bland människor och hållbarhet över tid för planeten. Hur påverkar dessa tre delar framtidens arbetsplats, och hur skapar vi arbetsmiljöer dit människor väljer att ta sig för att mötas?
– Vad som händer med kontoret som fysisk plats och begrepp när människan är fri att styra sin egen tid är en central fråga för Stockholm Furniture & Light Fair, säger Cecilia Nyberg, mässans projektchef.
– Hur påverkar nya beteenden möbelproducenterna? Och vad blir arkitekternas och formgivarnas roll när den fysiska platsen inte längre är så självskriven? Re-defining the office kommer att lyfta denna typ av frågeställningar och utgöra en värdefull diskussionsplattform.
Re-defining the office är ett samarbete mellan Stockholm Furniture & Light Fair, Sveriges Arkitekter och Trä- och möbelföretagen (TMF) i partnerskap med Tengbom och med stöd av Svenskt Trä. Utställningen kureras av Tengbom.