Miljöfokus på Stockholm Furniture & Light Fair
Som lillasyster till den mycket miljöbelastande bygg- och fastighetssektorn är möbelvärlden särskilt angelägen om att städa upp efter sig.
Nordiska företag har kommit längre än de flesta och på Stockholm Furniture & Light Fair samlas flera av de mest progressiva aktörerna.
– Vi står inför en existentiell kris. Den största någonsin.
Det hävdar Greta Thunberg, den 16-åriga stockholmaren som genom sitt patos blivit en katalysator för världens växande miljörörelse. Att hon kommer från Sverige är inte så förvånande; som ett av Europas sist urbaniserade länder har miljömedvetandet alltid varit stort bland svenskarna. Men det är först på senare år som begrepp som ”cirkulär ekonomi” och ”koldioxidavtryck” börjat förekomma i företagens årsredovisningar.
– Vi prioriterar miljön i allt vi gör, oavsett om det handlar om val av material, produktionsteknik eller funktion, säger Mimi och Johan Lindau på Blå Station, företaget som grundades av syskonens far Börge Lindau 1986.
–Vi tar fram möbler med ett långt liv för både ’rumpa och öga’. Man ska inte bara kunna använda dem länge, de ska också tåla ögats slitage.
Förutom Blå Station samlar Stockholm Furniture & Light Fair 2020 ett stort antal innovationsföretag med tydlig miljöprofil. Bland andra Baux, Bolon, Gemla, Green Furniture Concept, Kvadrat, Källemo, Lammhults, Nola, Offecct, Swedese, Vestre, Zero – alla har de nått internationell uppmärksamhet mycket tack vare sitt konsekventa miljöarbete. Flera av dem är, precis som Blå Station, familjeföretag där de ekologiska aspekterna varit en central drivkraft för formgivningen.
– Redan 1898 lovade vår pappas morfar Karl att endast bygga ’välgjorda och hållbara möbler’, säger Sara Wadskog, marknadschef på Karl Andersson & Söner.
– Han gjorde allt hemma i fabriken utanför Huskvarna av virke som kom från grannskapet. Så arbetar vi än idag. Resurssnål tillverkning med så lite spill som möjligt, med så få transporter som möjligt.