23948sdkhjf

TMF dömer ut fackens lönekrav

"På väg in i lågkonjunktur"

Facken inom industrin har presenterat sina lönekrav inför avtalsrörelsen.

Kraven innebär löneökningar på 3 procent med en ettårig avtalsperiod. TMF:s förhandlingschef Eva Glückman menar att en treprocentig löneökning försvagar den svenska konkurrenskraften.

– Facken inom Industrins lönekrav om 3 procent är verklighetsfrämmande. När vi är på väg in i en lågkonjunktur så kräver de högre löneökningar jämfört med tidigare avtalsrörelser då vi faktiskt var inne i en högkonjunktur. Jag har svårt att förstå logiken i det. Det är inte "bästa möjliga" för svensk konkurrenskraft, säger Eva Glückman, förhandlingschef, TMF, Trä- och Möbelföretagen

Hon fortsätter:

– När det gäller frågor om arbetsmiljö och jämställdhet diskuterar vi gärna dessa då vi också tycker de är viktiga. Men vi tycker inte att frågorna ska hanteras i en avtalsrörelse utan diskuteras i redan etablerade samarbetsformer som parterna har.

Tre procents löneökning är en betydligt högre siffra än föregående avtalsperiod. Lägger man också till satsningar på lägstalöner och ytterligare avsättningar till deltids- och flexpension, som facken vill göra, så blir siffrorna än högre.

– De fackliga resonemangen verkar delvis bygga på uppfattningen att den historiskt svaga kronkursen är en tillgång för Sverige. Det är en milt sagt svårbegriplig tankegång, säger TMF:s vd David Johnson.

– Dagens höga avtalsyrkanden måste dessutom vägas samman med den redan överenskomna LO-samordningen där man kräver stora förändringar av bland annat pensionssystemen vilket också innebär omfattande kostnadsökningar och försämrad konkurrenskraft för svensk industri, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094