23948sdkhjf

CLT och ökat samarbete kan rädda världen

– MWP-symposiet 2019

Snabbt, billigt och lönsamt. Det är allt vanligare argument för träbyggande, medan klimatnyttan alltmer finns i bakgrunden som en självklarhet. Det framgick vid årets upplaga av Marcus Wallenberg-prisets symposium i Stockholm.

– Fler bostäder eller kontor på samma yta är det argument som går hem, konstaterade London-arkitekten Anthony Thistleton.

Anthony Thistleton och arkitektfirman Waugh Thistleton Architects har byggt mycket i London.

– För 16 år sedan började vi med en utbyggnad i trä av ett existerande hus. För 10 år sedan blev det första höghuset klart, Murray Grove i norra London. Detta byggdes mitt i ett utbyggt område, vilket innebar att det var tydliga fördelar att bygget var så tyst. I vårt hittills största projekt, Dalston Lane, var det bästa argumentet att vi kunde bygga nästa 50 procent fler lägenheter utan att bryta mot maxvikten för projektet, som ligger ovanpå tågtunneln för europatåget. Trots Brexit tyckte man att vi skulle vara rädda om den tunneln…

Waugh Thistleton Architects har även byggt skolor, där man kunnat se en förbättrad koncentrationsförmåga hos eleverna och även en lugnare arbetsmiljö.

– Det finns rapporter från både skolor och sjukhus om att människor mår bättre i trämiljöer, konstaterade Anthony Thistleton.

(Ett längre referat av symposiet kommer i nästa utgåva av NTT)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.417