Riv murarna till jobben
Det blir allt tydligare att vi är på väg ur den högkonjunktur som präglat Sverige under några år. Till stor del påverkas vi av faktorer utanför vår omedelbara kontroll: dit hör Brexit och de handelshinder som upprättas av främst USA och Kina.
En färsk undersökning bland företagen som genomförts av Svenskt Näringsliv visar att det finns anledning till oro. Enligt företagarna befinner vi oss i en oväntat snabb försvagning av konjunkturen, vilket leder till att såväl anställningsbehov som investeringsvilja nu viker hastigt.
Redan vid starten befinner vi oss i ett bekymmersamt läge där arbetslösheten under de senaste månaderna legat klart över snittet i EU. Vi vet av erfarenhet att de som står utanför arbetsmarknaden är de som drabbas först av en avmattning. Utrikes födda, lågutbildade och ungdomar står inför en situation som förvärras för varje dag som går.
Tuffast är det inom den tillverkande industrin som drabbas när exportmarknaden krymper, något som snabbt får följdverkningar även bland företagens svenska leverantörer.
Redan nu kommer signaler från bland annat bemanningsföretag och transportsektorn om minskad efterfrågan. Även i byggkretsar är nedgången märkbar, men i det fallet är det helt hemlagade problem som skapats genom mer eller mindre omotiverade kreditrestriktioner vid bostadsköp.
Regeringen har visserligen gett upp sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, men skulle kunna komma tillbaka på rätt spår med hjälp av strukturreformer som underlättar tillträdet till arbetsmarknaden i stället för försvårar. Bara genom att erbjuda sysselsättning för fler personer, inte färre, kan vi trygga vår ekonomiska och sociala framtid. På lite längre sikt krävs även en översyn av utbildningssystemet som bland annat måste anpassas till kunskap och erfarenhet som efterfrågas i dag och i morgon.