Fortsatt stöd från Vinnova till Timber on Top
Vinnova har beviljat stöd på 10 miljoner svenska kronor för etapp 2 av Timber on Top.
Det är ett samverkansprojekt med syfte att öka kunskapen om på- och tillbyggnader med biobaserade, prefabricerade byggsystem samt utveckla cirkulära affärsmodeller där återanvändning och utveckling av befintliga byggnader ingår.
Timber on Top samlar representanter från samtliga led i byggprocessen; kommuner, fastighetsägare, konsulter, arkitekter, byggsystemleverantörer och byggentreprenörer samt stöd från akademi/institut.
Totalt medverkar ett 50-tal aktörer i projektet som pågår till och med augusti 2021.
– Genom att använda biobaserade material och prefabricerade system går det att bygga med lågt klimatavtryck. Det minskar behovet av mark och ökar möjligheterna att bygga i centrala, attraktiva områden där folk vill bo. Samtidigt kan man nyttja befintliga kommunikationer och infrastruktur. Det är ett smart sätt att öka värdet på fastigheten och kan med fördel utföras i samband med andra renoveringsprojekt, säger Susanne Rudenstam, projektansvarig Sveriges Träbyggnadskansli.
– Vi kommer att utforma en best practice guide genom att samla kunskap och erfarenheter från planerade, pågående och slutförda på- och tillbyggnadsprojekt ur ett flertal perspektiv. Under projektets gång kommer också ett antal delstudier kring olika tekniska system, affärsmodeller och brukarmedverkan att genomföras, säger projektledare Erik Söderholm.
I första etappen av Timber on Top (december 2018-juli 2019) gjordes en förstudie av hinder och möjligheter för på/tillbyggnationer baserat på social, ekonomisk och teknisk hållbarhet. Arbetet har mynnat ut i tio fokusområden som kommer att vidarebehandlas i etapp 2.
Forskningen utförs av Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet och RISE. Sveriges Träbyggnadskansli och Föreningen Trästad Sverige har huvudansvaret för projektledning respektive kunskapsspridning.