23948sdkhjf

Datortomograficentrum för träindustrin

Samarbetsavtal i norr för teknisk utveckling

Ett nytt samverkansavtal mellan Luleå tekniska universitet, LTU, och branschorganisationerna Svenskt Trä och Skogsindustrierna ska utveckla och stärka träindustrin. Avtalet stöttar bland annat ett nytt forskningscenter inom röntgen och materialteknik som kommer att bli ett centralt nav vid digitaliseringen av träindustrin.

– Idag finns industriella datortomografer vid två svenska sågverk som med hög upplösning kan röntga timmer i tre dimensioner och i realtid beräkna hur en timmerstock bör sågas för maximalt utbyte. Tekniken är mycket ny och det finns stora möjligheter att utveckla både mättekniker och strategier för hur resultaten bäst används, säger Björn Källander som är chef för forskning och standardisering på Svenskt Trä.

En central del i samverkansavtalet är ett nytt forskningscenter inom datortomografi och skanning. Centret byggs kring LTU:s två befintliga CT-skanners och kompletteras med en nyutvecklad skanner med högre strålningsintensitet och upplösning som möjliggör studier av processer som tidigare inte varit möjliga. Tillsammans med de industriella tomograferna innebär forskningscentret ett stort kliv i rätt riktning för träindustrin.

Centret kommer att fokusera både på nya maskiner och ny teknik men också att ta fram algoritmer som kan lyfta äldre maskiner. Centret ska utveckla mätteknik för stockröntgen, förbättra processforskning för att ta fram effektiva tork- och sågprocesser samt ta fram processer för att optimera träråvaran. Centret ska också ge kunskap om hur framstegen bäst tillämpas, vilket blir en viktig del för digitaliseringen av sågverken.

– För sågverken är ett optimalt utnyttjande av råvaran avgörande. För att fortsätta vara konkurrenskraftiga behöver vi utveckla produktionsprocessen och det är därför mycket värdefullt att forskningscentret kommer på plats. Satsningen gör det möjligt att göra objektiva utvärderingar och fastställa nya tillämpningar i högre utsträckning än tidigare, säger Johan Oja som tidigare forskat inom skanningsteknik och nu är teknisk chef på Norra Skogsägarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087