23948sdkhjf

Virkesmätning med artificiell intelligens

Sedan tidigare använder sig Biometria, en ekonomisk förening som ägs av virkesmarknadens parter, av fjärrmätning av massaved, vilket innebär att man inte fysiskt behöver vara nära veden, utan att en person på bildskärmen analyserar bilderna på travar som ligger på lastbilar.

Magnus Hedin, chef för Utveckling IT på Biometria, berättar att nästa steg är att testa artificiell intelligens, AI.

– Det finns mycket nyfikenhet och intresse kring artificiell intelligens inom virkesmätning, säger Magnus Hedin till NTT Woodnet.

Han berättar att Biometria har deltagit i studier och gjort tester för att ta reda på om AI är något som kan komma att användas inom virkesmätningen i Sverige.

– Testerna har gått bra och vår förhoppning är att vi ska kunna införa en stegvis användning under året. Nyckeln till att det ska gå att använda är att man har tillgång till mycket data, vilket vi har genom Biometria, säger Magnus Hedin och förklarar att Biometria kan beskrivas som ett IT-företag i skogsbranschen, där en stor mängd information om virke lagras.

Under förra året gjorde Biometria två försök att testa AI i samarbete med ett IT-företag och Mittuniversitet. I det första testade man att med hjälp av bilder mäta höjd och stocklängd på massavedstravarna. I detta test undersöktes cirka 200 000 bilder. I det andra testades att använda vikt för att bestämma volymen på virket.

– Vi kombinerade information från olika källor och det visade sig att resultatet var bättre för vissa trädslag än andra. Alla virkesaffärer är inte lika, men generellt var resultatet med AI lite bättre än med manuell mätning, säger Magnus Hedin.

Han tror att användningen av AI för att mäta timmer skulle kunna ta bort monotona arbetsuppgifter.

– Men människor kommer alltid att vara överlägsna maskiner när det gäller kvalificerade bedömningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078