Med furu som middagssällskap
Andraårsstudenter inom utbildningen Inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack har skapat furumöbler för restaurang- och cafémiljö. Detta för att visa upp furu som ett naturligt, hållbart och formbart material att använda inom möbelindustrin. Den 11 juni visades möblerna upp under en vernissage.
- Det har varit stort fokus på hållbarhet. En av studenterna använde både trä, som ju är ett förnybart material, och ett särskilt typ av icke-garvat skinn som istället för att slängas fungerade som sittyta på en stol. Skinnet är en biprodukt man får när man framställer skinn, sa Björn Nordin som är chef för interiör och design på branschorganisationen Svenskt Trä.
Att producera hållbart blir allt viktigare för många inredningsarkitekter och designers, och intresset för att använda material som lämnar små avtryck växer därmed. Inom utbildningen Inredningsarkitektur och möbeldesign formger studenter både inredning och möbler för olika miljöer och i olika material. Nu har studenterna fått fria händer att arbeta fram den typ av möbel de anser fungerar bra i en restaurang- eller cafémiljö. Svenskt Trä har bidragit med svensk furu för studenterna att använda i sin design.
Restaurang- och cafémiljö är en krävande miljö som ställer höga krav på kvalitet då möblerna slits hårt. Ytor har därför ibland formats på särskilda sätt där möbeln är som mest utsatt eller kompletterats med till exempel metall.
- Studenterna fick möjlighet att fritt disponera materialet vilket gjort att fler valt att experimentera med furun och slutresultatet blev många innovativa lösningar. Trä är ett material som kan ges så många olika uttryck vilket passar väl för även offentliga miljöer. Jag hoppas vi får se fler furumöbler i restaurang- och cafébranschen i framtiden, sa Björn Nordin.
Många besökare var på plats under vernissagen för att prata trä, furu och hållbarhet tillsammans med studenter och lärare från Konstfack och Svenskt Träs representanter.