23948sdkhjf

Kyrkhultstugan återinvigdes

Rune Andersson fick fart på projektet

Kyrkhultstugan var en av de första stugorna som Skansens grundare Artur Hazelius lät flytta och återuppföra på Skansen. Under de senaste åren har stugan stått stängd på grund av renoveringsbehov och det var inte helt självklart vad som skulle kunna göras med den. Då fick Skansen kontakt med industrimannen Rune Andersson, född i Kyrkhult i Blekinge, och med hembygdsföreningen i denna by, och ett projekt tog fart.

Under årens lopp har stugan, som först kallades Blekingestugan, varit öppen för Skansens gäster från och till. Här har museipedagoger berättat om livet förr i Blekinge, det har varit en plats för ljusstöpning i juletid och för flera andra aktiviteter.

Nu går Projekt Kyrkhult mot sin avslutning. Det var en utmaning som blev en möjlighet tack vare goda samtal och spännande utbyte mellan Skansen, Kyrkhults hembygdsförening och Rune Andersson, industrimannen med rötter i Kyrkhult. Samarbetet har nu gjort det möjligt att återskapa Kyrkhultstugan och flytta tillbaka tiden för berättelsen till 1890-talet. Miljön berättar nu både historien om Skansens tillblivelse och det som hände i samhället vid denna tid och om livet kring Kyrkhult.

– Det har varit roligt att kunna gå in och stötta ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat, säger Rune Andersson. Det har också varit spännande att följa arbetet med att göra om både den fysiska miljön och berättelsen om Kyrkhult med omnejd. Nu har vi en plats att vara stolta över även på Skansen.

Projektet har varit stort och spänt över nästan alla Skansens verksamheter - kulturhistoriska avdelningen med både pedagoger, antikvarier, sömmerskor och trädgårdsmästare, mark och anläggning och inte minst snickare från Bygg- och fastighetsavdelningen.

Projektet har kunnat genomföras tack vare donationer från Stiftelsen Mellby Gård och Rune Andersson och med stöd från Jan Ottosson på Kyrkhults hembygdsförening.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109