23948sdkhjf

Fiskarheden ökar farten

Optimerar produktvärdet med investeringar i teknik

Med en rad investeringar i såg, mätteknik och underhåll skapar Fiskarheden nya möjligheter att öka produktionen och att optimera produktvärdet. Läget i Västerdalarna ger sågverket tillgång till en stark råvara, men innebär också att man får klara mer än de flesta företag på egen hand.

– Vi har långt till det mesta, vi får se till att vi har resurserna själv, i form av människor och maskiner som många företag hyr in när de behövs, konstaterar vice vd Magnus Larsson.

Det första vi ser vid ankomsten till Fiskarheden är ett stort nybygge i KL-trä. Det är en byggnad som ska vara hem för de maskiner och utrustning som företaget äger och hanterar på egen hand. Här ska grävmaskiner, kompressorer och pumpar kunna underhållas, förvaras och tvättas. I huset kommer även en del kontorslokaler att skapas. Företaget växer.

– Vi ska öka produktionen med fyrtio procent till en halv miljon kubikmeter inom ett par år, konstaterar vd Olle Larsson. Där någonstans går gränsen för hur mycket råvara vi kan få tag i utan att konkurrera ut alla våra kollegor i regionen.

Det ännu så länge trävita bygget för människor och maskiner må vara den nyhet man ser först och tydligast i dag, men investeringarna det senaste året och den närmaste framtiden är betydligt mer omfattande än så. Ett nytt sågintag är på väg från Springer i Österrike för att monteras i såglinjens längsriktning, och ersätter den nuvarande inmatningen från sidan. Såglinjen får även ett nytt styrsystem, och om något år följs den investeringen av en större ombyggnad av själva såglinjen. Då ska nuvarande reducerade tas bort och ersättas av nya som placeras före första såg. Därmed minskar man såghöjden och kan öka farten, samtidigt som man kan köra längre perioder utan att byta sågband. (En liknande princip finns i den nya såglinjen i Norra Sävar, som NTT skrev om i nr. 7. Båda linjerna har USNR som leverantör.)

Under hösten 2018 har Fiskarheden också blivit det andra sågverk i Sverige som investerat i en datortomograf, eller CT-scanner.

– Ännu så länge har vi arbetat med att se om vi pratar samma språk, vi och scannern, säger Magnus Larsson. När vi förstår varandra och är överens om verkligheten ska vi börja använda den för att styra produktionen. Men redan nu är den godkänd och används för vederlagsmätning.

Joakim Limberg är säljare vid Fiskarheden, men har även fått ansvaret för CT-scannerns implementering. En kombination som känns logisk när han förklarar den.

– Som säljare har jag ju koll på vilka produkter som går att sälja och hur vi kan optimera intäkterna på det vi sågar. Det är inte säkert att det blir lönsammast att såga fram de allra högst prissatta produkterna om inte resten av stocken går att använda på ett bra sätt. Man måste dessutom titta på produktionskostnaden för varje produkt.

Investeringarna i mätteknik för värdeoptimering omfattar även röntgenmätning och fingeravtrycksteknik i sågintaget, en wane scanner i råsorteringen för att mäta vankant och ett nytt kamerasystem i justerverket i form av Goldeneye 900.

– Vi har redan tidigare haft mätteknik från Microtec, men även andra system. Det har inneburit olikheter i mjukvara och mätprinciper som inneburit en del merarbete. Nu koncentrerar vi oss till Microtec, säger Magnus Larsson.

Inom några år planeras sedan även för ny panna och fler torkar, för att kunna hantera den ökade produktionen.

Den ovanligt höga självförsörjningsgraden vid Fiskarheden handlar inte bara om teknik och maskiner. Sågen driver även en egen utbildning av operatörer på 20 veckor, i samarbete med Komvux.

Nils Lindstrand

Fakta om Fiskarheden

Ligger i Transtrand, mellan Malung och Sälen, i Västerdalarna.

Sågar cirka 350 000 kubikmeter fura om året. Investerar för att nå 500 000 om några år.

Exporterar mellan 90 och 95 procent av produktionen. Stora kunder finns i Japan och Algeriet.

I dag har Fiskarheden cirka 125 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079