Mer trä i bostadsbyggandet minskar koldioxidutsläppen
TMF:s vd: "Glädjande"
– Det är glädjande att andelen flerbostadshus med trästomme fortsätter att öka. En allt större del av en byggnads klimatpåverkan kommer från uppförandefasen. Ett koldioxidsnålt trähusbyggande är avgörande om vi ska nå klimatmålen, säger David Johnsson, vd på TMF, i ett pressmeddelande.
2017 var ett rekordår för antalet påbörjade bostäder i flerfamiljshus med trästommar i Sverige, med hela 3 937 bostäder i byggfas. Det är 9 procent mer än 2016 då 3 598 lägenheter byggdes, och fler än något enskilt tidigare år. Andelen flerbostadshus med trästomme uppgick 2017 till drygt 13 procent.
– Om vi ska klara av att möta klimathotet måste svensk industri ta ansvar, vilket TMF:s medlemmar redan gör i dag. Det industriella träbyggandet ger stora fördelar när det gäller pris, kvalitet och kapacitet. Vi vill ligga i framkant inom framtidens hållbara byggande, säger Gustaf Edgren, branschutvecklare trähus på TMF.
Till år 2045 ska Sverige ha noll nettoutsläpp av växthusgaser, och byggsektorn står för nästan en femtedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet står byggskedet för mer än hälften av en byggnads koldioxidutsläpp sett över en 50-årsperiod.
– Trästommar i flerbostadshus är ett stort steg i rätt riktning, men politiken och samhällsbyggnadssektorn måste skapa förutsättningar för ännu mer industriellt träbyggande. Det minskar byggbranschens klimatpåverkan samtidigt som vi kan bygga snabbare. Dessutom sänker det byggkostnaderna, vilket ger fler större möjlighet att hitta en bostad till rimligt pris, säger Gustaf Edgren.
Statistiken baseras på nyproduktion av påbörjade bostadshus. Därmed ingår inte speciallägenheter som gruppboenden och studentlägenheter. Statistiken är framtagen av SCB, på uppdrag av TMF. Andelen flerbostadshus med trästomme var 13 procent under 2017. Det totala byggandet av flerbostadshus med trästomme har ökat med 9 procent, till totalt 3 937 år 2017 från 3598 år 2016.