Påbyggnad sprider sig
Under hösten och vintern kommer Martinsons att leverera KL-trä och limträ till två påbyggnader i hjärtat av Stockholms innerstad. I det ena fallet ska tre våningar byggas på en befintlig fastighet vid Kungsträdgården. I det andra fallet handlar det om en takbar som ska bli kronan på verket då två fastigheter på Malmskillnadgatan genomgår en totalförvandling.
– Vi kan se en tydlig trend där en allt större del av förtätningen i våra städer sker i form av påbyggnader i trä. När trånga stadskärnor behöver mer utrymme, utan att för den delen inktäkta på grönområden och andra fria ytor, är svaret att bygga på höjden. Då faller valet ofta på trä eftersom det är det enda stommaterial som inte kräver omfattande grundförstärkningar. Det ger en enkel byggprocess med lågt klimatavtryck, säger Johan Jarl, Key Account Manager för bostäder på Martinsons.
På Näckströmsgatan, precis vid Kungsträdgården, levererar Martinsons KL-trä och limträ till en påbyggnad i tre våningar på en befintlig fastighet. Då fastigheten är gammal var KL-trä det enda rimliga alternativet eftersom det har en låg egenvikt i förhållande till sin höga styrka.
– Ytterligare ett skäl till materialvalet är den trånga stadsmiljön. KL-trä och limträ är lätta material som är smidiga att hantera och som ger minimalt med byggstök. Det är enkelt att få materialet på plats utan att skapa trängsel och trafikstopp, säger Johan Jarl.
Just nu pågår en omfattande förvandling av kvarteren kring Sergels Torg i centrala Stockholm. Området som som tog form och utvecklades mellan 1940-talet och 1960-talet moderniseras och utvecklas med syfte att skapa en mer tidsenligt stadsbild.
På var sin sida om Malmskillnadsgatan, ett stenkast från Sergels torg, levererar Martinsons KL-trä och limträ till en takbar som är tänkt att bli juvelen i kvarteret. Vasakronan äger de båda fastigheterna och är byggherre för projekten tillsammans med NCC när det gäller takbaren och In3prenör när det gäller kontorspåbyggnaden.
– Intresset för trä som byggmaterial ökar. Ibland av nödvändighet men lika ofta av klimatmässiga och estetiska skäl. Allt fler har helt enkelt insett träets stora potential på många olika områden, säger Johan Jarl.