Bra vibrationer
Vibrationer från verktyg är ett arbetsmiljöproblem som kan ge svåra effekter på sikt, samtidigt som det är lättare att missa än damm eller ljud, som är mer omedelbart märkbara.
– Just att skadeverkningarna ofta kommer långt efteråt gör att jag tycker vibrationerna är bland det viktigaste att ta itu med, menade Jan Samuelsson, verktygsspecialist vid Bosch, i samband med pressvisningen.
Bosch presenterade i Stockholm i dag sin satsning på HMS, Hälsa, Miljö och Säkerhet. I de senaste modellerna av borrmaskiner, tigersågar och vinkelslipar har en förbättrad upphängning bidragit till lägre vibrationer samtidigt som maskinerna är försedda med ett chip som gör att maskinen stannar om den kastar, till exempel om man går igenom en skiva. Den funktionen innebär att användaren slipper riskera plötsliga belastningar på handleden.
– Det är samma teknik som gör att bilden i smartphonen vänder när du vrider telefonen, konstaterade Jan Samuelsson.
I dag finns regler och rekommendationer kring hur mycket vibrationer som en byggnadsarbetare eller hantverkare får utsättas för under en arbetsdag. Skönt då för träbyggare att veta att vibrationer är ett mindre problem vid bearbetning i trä. Det samma gäller damm, som inte medför samma hälsoproblem som damm från sten eller betong.
– Däremot finns det skivmaterial även av trä som kan ge obehagligt damm, beroende på andra komponenter i skivorna, säger Jan Samuelsson.
Ett annat sätt att undvika framför allt belastningsskador är att använda robotar eller ett genomtänkta rotationssystem på arbetsplatsen. Något som är en verklighet i dag inom det industriella byggandet.