23948sdkhjf

Är trä nyckeln till byggbranschens klimatanpassning?

Det menar åtminstone Kajsa Crona, professor i Boendets arkitektur på Chalmers.
I Sverige råder kraftig bostadsbrist. Men samtidigt som byggandet måste öka behöver branschen bli mer klimatsmart. Under ett besök i Borlänge uppmanade Kajsa Crona, professor i Boendets arkitektur på Chalmers och arkitekt och bostadsstrateg på Sweco, branschen att växla om. Det skriver Dala-Demokraten.

– Hus med stommar av trä ger mycket mindre utsläpp av koldioxid, sa Kajsa Crona till tidningen.

I en rapport skriven av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin framgår det att bygg- och anläggningsprocesser nästan genererar lika mycket utsläpp om personbilstrafiken. Det är även en större klimatbov än lastbils- och busstrafiken.

– Bostadsbyggandet och boendet står för de största koldioxidutsläppen. Aktörer som idag konstruerar hus, i synnerhet hyreshus, måste börja fokusera mer på trä som klimatsmart byggmaterial, snarare än på stål och betong, säger Kajsa Crona.

På frågan om trä som kontroversiellt material, speciellt med tanke på brandrisken, svarade Kajsa Crona så här:

– De massiva trästommarna i ett trähus är mycket svåra att sätta eld på, den historiska nackdelen med träbyggande och brand är sedan lång tid tillbaka undanröjd. Vi bör använda skogen och sedan återplantera den. Det är det mest effektiva bidraget till minskade klimateffekter. Istället för att elda upp trä så bevaras det i hus i kanske hundra år. Då lagrar man in koldioxiden och det blir en positiv inbäddning. Hus med stommar av trä fungerar som kollager och ger mycket mindre utsläpp av koldioxid under byggprocessen än hus med betongstommar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096