Rekord i trävaror
Under helåret 2016 uppgick produktionen till cirka 335 miljoner kubikmeter barrträvaror och det tio år gamla rekordet från 2006 är därmed slaget.
Samtidigt fortsätter den strukturella krisen för sågad tall när granens dominans i efterfrågan och pris ökar. Detta slår hårt mot både svenska sågverk och skogsägare. Det framgår av Danske Banks senaste utgåva av nyhetsbrevet Skog & Ekonomi.
Världsrekord i virkesproduktion visar på en allt starkare konjunktur runt om i världen. Det är framförallt kinesisk import som driver produktionsökningarna. Svenska sågverk bekräftar att snart sagt alla marknader går bra och man lyckas med successiva prishöjningar. Detta har gett höjda priser på timmer i stora delar av landet.
– Sverige är med i matchen som en av de tyngsta spelarna internationellt och prishöjningarna på timmer är glada nyheter för svenska skogsägare. Min bedömning är att utsikterna för svensk export av trävaror till marknader som Kina, USA och UK ser ljusa ut, kommenterar Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.
Men allt är inte guld och gröna skogar. Även om trävarukonjunkturen är stark har den svenska furan drabbats av en strukturell kris. För drygt ett år sedan skedde ett unikt paradigmskifte när snittpriset för gran passerade furan. Furans kris drabbar nu timmerpriset och skogsägarna. I våras var prisskillnaden i Sydsverige rekordstor mellan gran- och talltimmer med 113 kr, eller 24 procent, till granens fördel.
– Det går inte att blunda för att furuvirke och talltimmer nu snabbt tappar mark och vi upplever att varken skogsägare eller sågverk är tillräckliga uppmärksamma på denna oroväckande trend. Och en sak är säker- vi kan inte räkna med att gillestugetrenden återvänder. Det krävs krafttag för att hitta nya användningsområden för furan och bearbeta nya exportmarknader. Jag ser till exempel en stor potential för furan i CLT eller korslimmat virke för byggelement, säger Johan Freij.