23948sdkhjf

Cirkulärt nästa steg för möbeljätten

Det sägs att en procent av alla världens avverkade träd används till att bygga Ikeamöbler. Nu fokuserar Ikea hårt på att hitta cirkulära affärsmodeller, berättar Aktuell Hållbarhet.
Ett starkt finansiellt resultat och stora framsteg inom hållbarhetsarbetet. Så lyder det övergripande budskapet i Ikeas globala hållbarhetsredovisning som släpptes i veckan. I rapportens inledning skriver koncernchefen Peter Agnefjäll att sambandet mellan starka finanser och framgångsrikt hållbarhetsarbete inte är något sammanträffande. Som exempel på satsningar som varit både kommersiella och hållbara framgångar nämner han Ikeas LED-belysning och företagets investeringar i energieffektivisering och vindkraft.

Frågan är slutligen hur långt det cirkulära kan sträckas. Det är svårt att ens föreställa sig hur många produkter som Ikea tillverkar och säljer i sina 340 butiker i 28 länder. Det sägs att 1 procent av världens avverkade träd går till produktion av Ikea-produkter. Volymerna är enorma, och det säger sig självt att påverkan och uttagen från planetens resurser går hand i hand med de stora volymerna. Ikea har de senaste åren investerat över 2,1 miljarder euro på att ställa om till förnybar energi. Nu lägger företaget ytterligare 1 miljard euro på att skapa ett resursoberoende.
– Jag tror att Ikea alltid kommer att behöva använda jungfruliga material. Men vi kommer att gå mycket långt för att minska resursuttaget. Vid sidan om klimatet är resursfrågan den största utmaningen för Ikea. För oss är resursoberoende en förutsättning för att vi ska kunna växa, säger Jonas Carlehed i intervjun med Aktuell Hållbarhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08