Förädling och utbyte dominerar maskinutvecklingen
De starkaste trenderna inom tekniskt utveckling för träindustri och sågverk är teknik för vidareförädling och ökat utbyte. – Jag tror att sågverk i framtiden måste satsa mycket mer på avancerad teknik för att få tillräcklig lönsamhet genom högre värde- och volymutbyte, säger Ulf Hildebrand vid teknikleverantören Loab. Vissa verksamheter kräver även en högre förädlingsgrad i sina produkter.
– Moderna optimeringskapsågar är otroligt snabba med många kap per minut med hög noggrannhet, konstaterar Martin de Haas. Det blir många moment när man arbetar med ämnesproduktion, så det är avgörande att man har snabbhet och precision både i mättekniken och i själva maskinstyrningen. Detta kräver i sin tur hög automatiseringsgrad för att ge utdelning.
En annan viktig faktor för att kunna skapa en effektiv vidareförädling är att man kan bedöma kvaliteten på råvaran i detalj. Avancerad utrustning för att mäta kvaliteten hos råvaran blir allt mer omistlig för sågverken, och det är ingen tillfällighet att det prestigefyllda Marcus Walleberg-priset, MWP, just i år gick till utvecklingen av röntgenbaserad scanning av stockar. Federico Giudiceandrea, teknologie doktor och vd vid italienska Microtec fick priset tillsammans med Alexander Katsevich som är professor vid University of Central Florida i USA, för deras gemensamma utveckling av röntgenscanning i hög hastighet.
– Det är en sågverksägares dröm att kunna se in i stocken och se hur man kan optimera sågmönstret, sa Federico Giudiceandrea i samband med att priset och pristagarna presenterades. Han själv är doktor inom elektronik och visionsteknik, medan Alexander Katsevich är matematikern som tog fram algoritmen som gör det möjligt att läsa av stockarna i hög hastighet.
Hittills används tekniken vid ett mindre antal sågverk i världen. Fördelarna är flera, den som professor Giudiceandrea i första hand pekar på är att kunna optimera sågningen för största möjliga värdeutbyte. Liknande teknik kan även användas för semiautomatisk vederlagsmätning gentemot skogsägare. Målet här är mäta mer korrekt, att avlasta mätaren, kunna öka kapacitet i sorteringen och att få en bättre klassläggning.
– I nuläget finns det en hel del sågpostningar där det kommer fram konsekvensprodukter av det man egentligen vill producera menar Martin de Haas. Det innebär att det blir en sämre totalkalkyl, det blir spill, sämre betald för dessa produkter eller man måste in i någon form av vidareförädling.
I dag finns alltså teknik att köpa både för att tidigt i processen mäta råvaran och för att bearbeta och förädla den till största möjliga värde. Flera framgångsrika projekt har vi tidigare skrivit om i NTT, bland annat Stora Enso Ala, Moelven Valåsen och den nya linjen vid SCA Tunadal, som NTT beskrev i ett stort reportage i nr. 7 i år.
Trenden är alltså tydlig, men inte entydig.
- Många stora sågverk satsar på en hög volym som en väg att nå lönsamhet, säger Ulf Hildebrand. Men det finns mycket att tjäna på att tjäna även på att såga rätt för att öka värdet.
Ett bra exempel på en storsatsning på att såga rätt är just SCAs nya linje i Tunadal. Denna Linck-linje är visserligen snabb, något som är viktigt när man sågar relativt klena dimensioner. Men framför allt är den tekniskt avancerad genom att denna linje använder den teknik Linck kallar ”Spline-optimering”, en aktiv s-kurvsågning. Denna teknik var Derome först med i Sverige när man körde igång sin nya Linck-linje i februari 2014. I dag finns tekniken i Sverige även vid Holmens sågverk i Braviken och som sagt i Tunadal. Genom aktiv styrning av matningsvalsarna och rörliga fräsverktyg kan sågning följa stockens naturliga form i en kurva som beräknas efter 3D-mätningen i scannern på stockens väg in mot sågen. Linjen har även en så kallad asymmetrisk profilering av sidobrädorna, en teknik som är avsedd att ytterligare öka möjligheterna till en flexibel postningsoptimering.
Nils Lindstrand
Läs gärna även artikel på nyhetsplats i denna tidning om Marcus Wallebergpriset till Federico Giudiceandrea och Alexander Katsevich.