Dags att se möjligheterna med trä
Just nu skapas spännande och vackra träbyggnader runt om i världen. Hur står sig Sverige i den internationella konkurrensen? – Min känsla är att vi bygger tryggt och traditionellt, men att vi kunde våga vara ännu mer nyskapande, säger Roberto Crocetti, professor vid Lunds Tekniska Högskola och en av föreläsarna på Svenskt Träs seminarium Ingenjörsmässigt byggande i trä, i Göteborg 18 oktober.
– I Sverige finns en föreställning om att trä är ett material som ska användas i estetiskt och konstruktionstekniskt enkla byggnader. I själva verket är det ofta tvärtom, att trä är det bättre materialet när kraven på gestaltningen är högre, säger Roberto Crocetti. En orsak är att det saknas kunskap kring projektering av träkonstruktioner i konsultbranschen. Det beror bland annat på att svenska utbildningar ofta fokuserar mest på andra konstruktionsmaterial än trä. När människor kommer ut i arbetslivet känner de sig inte bekväma med att rita och räkna på mer okonventionella träbyggnader, säger han.
Roberto Crocetti tycker att det är spännande att det byggs riktigt höga hus i trä, men tycker inte att höjden har ett värde i sig.
– Jag skulle hellre se ett ökat fokus på gestaltningsfrågor och att fler aktörer utnyttjar träets estetiska möjligheter fullt ut, för det gör vi inte i Sverige i dag. Min önskan är att branschen ska våga utmana gamla föreställningar om vad en träbyggnad kan vara och hur den kan se ut, säger han.