23948sdkhjf

Mätning, sortering och märkning på Trä&teknik

Nya tekniker, nya maskiner och nya idéer. Utbudet på årets Trä och teknik var stort och bjöd på stort och smått. NTT tog en tur bland montrarna för att se vad som hände på mässgolvet.
Inom bygghandeln efterfrågas allt oftare grund- eller färdigmålade produkter och lagerhållningen av målad panel ökar hos handlarna. Men vad för typ av målning det handlar om är inte alltid självklart. Nu marknadsför märkningsföretaget Nermans en ny typ av bläckstråleskrivare som kan märka sågade trävaror från alla sidor, även underifrån.

– Certifiering av målade paneler är helt nytt och vi är först med att sälja den här typen av lösning, säger Lars Jonsson, vd på Karlstadföretaget Nermans.

Skrivaren som är utvecklad och tillverkad i Kanada, är tänkt för många typer av industriell märkning men kan fylla en viktig funktion inom trämärkning.

– Idag vill kunderna veta var produkten kommer ifrån, när det är tillverkat och så vidare. Vi säljer identifiering och spårbarhet och det är idag otroligt viktigt inte minst när det kommer till trävaror. Konstruktionsvirke exempelvis måste ju vara märkt, det är ingen lek, fortsätter Lars Jonsson.

En fördel som gör bläckstråleskrivaren extra viktig för just träindustrin är att den kan märka underifrån anser Nermans.

– Målade paneler blir allt vanligare och den målas ju på tre sidor. Då måste märkningen hamna på baksidan vilket våran produkt sköter, säger Lars Jonsson.

Ny stororder för CGV Gunnarssons

Bröderna Gunnarsson från maskin- och automationsföretaget CGV Gunnarsson trivdes fint i sin monter under mässan. De skyltade med bilder och pratade om sin nya paketläggare till virkespaketer, men pratade även gärna om de installationer de gjort på senare tid.

– Ja vi har haft fullt upp. Det vi jobbat mest med det senaste är att leverera och installera justerverk och råsortering till Karl Hedins anläggning Toftan AS i Estland. Den driftsätts nu och ska vara i full produktion under hösten. Så det har varit mycket att göra, säger Jörgen Gunnarsson, managing director på CGV.

Och det lär inte bli att slå av på takten under närmsta framtiden då nya projekt står för dörren.

– Vi har precis fått en order av Vida till det nya hyvleriet i Nössemark. Där ska de bland annat köra kortlängdat i höghastighet. Så där ska vi vara med och installera. Den ordern kom precis nu, säger en nöjd Jörgen Gunnarsson.

Litet men skarpt öga ska hitta defekter

Linköpingsföretaget Woodeye satsar på kvalitetsstyrning mot den vidareförädlande träindustrin. Deras scanner Woodeye 5 har sedan några år hjälpt sågverk och tillverkare av komponenter runtom i världen att upptäcka defekter för att kunna optimera kvaliteten. Nu lanserar företaget en mindre variant – dock med samma mål och avsikt: Woodeye mini.

– Egentligen har den samma funktionalitet som Woodeye 5 med den skillnaden att den bara tittar med ena ögat. Woodeye mini är till för lite enklare ensidiga applikationer och i första hand mindre hyvlerier och linjer. Kan vara till produktion av exempelvis paneler i löv- eller barrträ men den kan även användas för färgsortering, säger Malin Sandell på Woodeye.

Tanken med den nya Woodeye mini är att den ska vara enkel att installera i redan befintliga anläggningar utan att behöva göra några större ingrepp.

– Det är i princip bara att sätta i kontakten. Den här skulle jag kunna installera, säger Malin Sandell med ett skratt och fortsätter:

– Sedan ställer man bara in den efter de krav och önskemål man själv har. Det kan vara att den ska hitta kvist, sprickor eller andra defekter, säger Malin Sandell och tar fram en padda och demonstrerar. På skärmen visas en bild av paneler där kvist och andra avvikelser är markerade.

– Den är helt ny och ute på marknaden idag. Vi har gjort en smyglansering och intresset har varit jättestort, säger Malin Sandell.

Digitala polare effektiviserar sågbranschen

Maskiner, kvalitetssäkring, mätteknik och automation. Mycket på Trä och teknikmässan handlar om nya effektiva system till produktion. Men en viktig del är inte minst logistik och planering. För Datapolarna från Skellefteå handlar arbetet om att skapa programvara för att effektivisera lagerhantering och planering i branschen. I deras monter på mässan visades bland annat Sawinfo, ett system för grafisk lagerhantering som Datapolarna sedan tidigare levererat till sågbranschen. Men det vd Anders Marklund helst pratade om var det nya planeringsverktyget Siplan.

– Det är vad som är hetast just nu och ett projekt som vi har jobbat i två år med tillsammans med åtta företag. Siplan är ett helt fristående verktyg för planering av hela produktionskedjan, det är visuellt och lätt att förstå, säger Anders Marklund.

Sawinfo som har funnits ute ett tag fungerar bra, men kräver samtidigt en bra plan menar Anders Marklund.

– Alltså alla planerar ju, men alla planerar på olika sätt med excel eller andra varianter som de tagit fram själva, vilket gör att det blir svårare för oss att tillgodogöra oss planeringen. Vi har sett ett behov i och med att de flesta uppfunnit sina egna planeringssystem. Med det här systemet rådet vi bot på det och det har varit väldigt positivt under projektet med de företag som deltagit, ett samarbete som syftat till att hitta rätt utformning till kund, säger Anders Marklund.

Remasawco kammade hem stororder

När NTT besökte Remasawcos monter under Trä och teknik var företagets chef för affärer och utveckling, Michael Jacobsson, inte på plats. Anledningen var att en ny affär med Moelven klubbades och skrevs under i samma stund.

– Ja det är jättekul att det valt oss som partner. Vi ska ansvara för de mekaniska lösningarna när Moelven Valåsen bygger ut sitt justerverk och uppgiften blir nu att höja kapaciteten och öka värdet på produktionen, säger en nöjd Michael Jacobsson när han senare hittat tillbaka till montern.

Ordern från Moelven inkluderar en boardscanner samt anpassning av mekanisk lösning.

– Ja det blir en implementering av en RS-Boardscanner Q för den högre sorteringsklassen. Sedan blir det ett helt nytt styrsystem av justerverket. Det känns jättebra, fortsätter Michael Jacobsson.

Och just en boardscanner var vad Remasawco visade upp i sin monter under Trä och teknik. RS-Boardscanner Q har ett så kallat trakeidsystem (trakeid = vatten- och mineraltransporterande celler) som visar fiberförändringar i träet.

– Trakeiden gör att vi kan identifiera förändringar såsom röta, och det kan även skilja på exempelvis kvist och smutsfläckar, till skillnad från exempelvis kamerasystem, förklarar Michael Jacobsson.

– Tanken är att kunna få ut ett högre värde, och istället för att enbart titta på egenskaper som minskar värde och kvalitet kan vi med den här scannern även få fram egenskaper som förhöjer och ökar värdet, säger Michael Jacobsson.

Daniel Blomqvist

(Kan vid behov kompletteras med andra bilder från mässan)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078