23948sdkhjf

Högt och ljust i Tunadal

Nu är den nya såglinjen igång på allvar vid SCAs gransågverk i Tunadal. Med 200 meters matningshastighet, högt utbyte och god arbetsmiljö beräknas sågen i ett första delmål att producera 540 000 kubikmeter per år.
– Nu har vi en såglinje och ett såghus där vi kommer att kunna utveckla produktionen under många år framöver, säger en nöjd Katarina Levin, sågverkschef vid SCA Tunadal.

Ett av huvudmålen med den stora investeringen har varit att höja utbytet, genom att ersätta tre gamla linjer med en modern och snabb Lincklinje med avancerad kurvsågning och en sidobrädesoptimering med tre mätramar. Samtidigt får man alltså en mycket snabb linje med en utlovad matningshastighet på 200 meter per minut.

– Eftersom vi har mycket stock i klena dimensioner, med 13-17 centimeters toppdiameter, är hastigheten avgörande för att kunna hålla en hög produktivitet, konstaterar Katarina Levin.

Första stock genom linjen kördes den x maj, en vecka före beräknat datum. Under sommaren har man sedan kört så kallad trimningsdrift, samtidigt som man börjat stänga ner de tre gamla linjerna. Provdrift inleddes den 2 augusti och övertagandet skedde den 15 augusti.

– Bygget har i allt väsentligt fungerat mycket bra, säger Katarina Levin. Det har varit många och långa diskussioner med leverantörerna för att få den layout och de lösningar som vi ville ha, men samarbetet har varit bra och vi har hållit tidplanerna.

Det nya såghuset innebär en radikal förbättring av arbetsmiljö, den nya linjen inramas av en byggnad som är både ljus, har högt i tak och en avancerad ventilation. Tack vare en nyskapande och energieffektiv konstruktion av ventilation och spånfilter har man kunnat välja ett högre luftflöde genom ventilationen än vad som annars varit rimligt ur energisynvinkel. Samtidigt kan man hålla en god uppvärmning av lokalerna vintertid.

Arbetsmiljön är mycket bra även i kontrollrummet, där stora och ljusstarka skärmar låter operatörerna följa flödet genom hela processen, från vänster till höger på skärmarna.

Via skärmarna fjärrstyr man även kranarna som vid behov lyfter stockar vid timmerintaget. Den tekniska lösningen blev flera kameror på och bredvid kranarna och en bildvisningslösning som Tunadal skapat själva i samarbete med leverantören Nihle. Detta efter att man frågat leverantörer om andra lösningar baserade på 3D eller Virtual reality. Ingen vågade leverera något sådant, men den lösning man skapat fungerar bra i den trånga miljön i det inbyggda timmer intaget.

Två operatörer kommer att finnas på plats varje skift, en som kör linjen och en som rör sig runt och hanterar det som inte kan skötas från kontrollrummet. Till att börja med har SCA utbildat tre sågoperatörer per skift så att arbetsrotation med råsorteringen kan ske, men fler är på gång.

Verktygsansvarig, ”sågdoktorn” jobbar dagtid, och vägg i vägg med kontrollrummet, mitt för delningssågen, har man placerat sliprummet. Den placeringen gör att det går snabbt och smidigt vid ompostningar.

Möjligheterna att placera olika teknik och verksamheter optimalt har varit goda eftersom man byggt linjen i en ny byggnad. En begränsning har man dock haft.

– Det fanns bara en punkt där vi kunde bygga ihop den nya såglinjen med den existerande råsorteringen, berättar Katarina Levin. Den punktens placering innebar att vi fick bygga den nya linjen ganska högt upp. Detta gav i sin tur ett relativt högt sågintag och högt i tak i sågens bottenvåning, vilket ger denna helt fria ytor eftersom transportören för biprodukter ligger så pass högt.

SCA har alltså satsat på god arbetsmiljö, men man har även kostat på den yttre miljön i detta projekt. Unikt för Sverige är det inbyggda timmerintaget, som ger väsentligt lägre buller till omgivningen. Den ger dessutom bättre tillgänglighet vintertid eftersom man slipper problemet att fotoceller skyms av snö.

Satsningen på inbyggt timmerintag kostade en hel del extra, utöver själva byggnaden innebär lösningen även att det blir trängre för kranen och att städningen blir dyrare, vilket i sig gör att konstruktionen måsta anpassas på flera sätt.

– Men vi ligger nära bebyggelse och den kan dessutom krypa närmare i framtiden, så vi valde en lösning som vi menar är mer hållbar på sikt.

Utbildning har varit en viktig del av projektet. Personal har varit i omgångar hos kollegerna vid SCAs sågverk i Bollsta och Gällö, och sedan utbildats på hemmaplan av Linck.

– Att operatörerna har fått möjlighet att arbeta tillsammans med kollegor som redan arbetat med moderna Lincklinjer har varit väldigt bra. Man har fått ta del av positiva erfarenheter och samtidigt har man byggt ett nätverk där man kan utbyta erfarenheter i framtiden. Intrimningsperioden har dessutom pågått under längre tid än Lincks normala upplägg, vilket har gett bra förutsättningar för operatörernas träning.

Men den nya såglinjen i full gång är personalen femton färre än före investeringen, något som SCA Tunadal lyckades klara utan någon uppsägning. Elva anställda över 60 års ålder fick pensioneringslösningar, en fick annat jobb, en pluggar och en ville flytta till annan ort ”där kärleken fanns”.

– De som pensionerades var glada att kunna gå i pension efter ett långt arbetsliv, konstaterar Katarina Levin. Det var väldigt positivt att vi till sist inte behövde säga upp någon.

Framtiden ser ljus ut, inte bara inne i såghuset utan även på marknaden. Ökat byggande i USA drar virke dit från framför allt Kanada, vilket ökar efterfrågan på europeiskt virke till alla andra delar av världen.

– Träbyggandet ökar även i Sverige, och SCA Tunadal är starka leverantörer på den svenska och franska trävarumarknaden via SCA Timber Supply, säger Katarina Levin.

Nils Lindstrand

Fakta om den nya såglinjen vid SCA Tunadal

Sågintag: Springer

– 50 stock per minut

– kurvvändare

– skruvmatare

Såglinje – Linck

– profileringslinje med sidobrädsoptimering och kurvsågning

– 200 m/min i garanterad matningshastighet

Mätutrustning: Microtec

– Fyra stycken 3D – mätramar

Biprodukthantering: Bruks

– Fyra flissåll

– 1000 kubikmeter flis per timme

– 600 kubikmeter spån per timme

(separat ruta för nedanstående)

SCA pratar byggmarknad på Trä- och bygghandelsdagen!

Markus Henningsson, vd vid SCA Timber Supply Skandinavien, kommer att prata under rubriken ”Mervärde och innovation –vår väg för ökad kundnytta”.

Mer om detta på www.traochbygghandelsdagen.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063