Skogsinnovation på IVA
Vi är överens om vad som måste göras – Nu måste vi göra det! Det är de orden som klingar i mina öron när jag lämnar IVA på Grev Turegatan efter ett seminarium om IVAs projekt ”Innovation i Skogsnäringen. Med fyra arbetsgrupper ska IVA ”påverka akademi, industri och politik i en riktning mot en förnyad och förstärkt roll för svenska skogsbaserade produkter”.
Statssekreterare Elisabeth Backteman menade att skogens roll ökar i den nya bioekonomin och att vi har en mycket gynnsam situation här i landet att möta de nya kraven. I dag sysselsätter skogen direkt 60 000 personer och indirekt 200 000. Det bästa av allt att dessa arbetstillfällen inte är koncentrerade till Stureplan. De finns där de behövs bäst. Av de 120 miljarder kronor som skogen omsätter i dag klirrar det i kassakistorna över stora delar av landet och ett fokus på skogen som resurs ger än mer fördelar ad det slaget.
Elisabeth Backteman tror att sågverk och pappersbruk även framgent kommer att vara fundamentet i Sveriges ”nya” skogsekonomi men att vi behöver ta tillvara många olika kompetenser.
– Det finns ett mycket stort intresse för trähusbyggnation både i vår regering och internationellt och nu måste vi öppna upp samtalet om skogen för fler än de redan invigda, sade Elisabeth Backteman. Vi måste konkretisera och exemplifiera och öka Sveriges konkurrenskraft.
Som ett led i detta arbetar nu regeringen i bred dialog med organisationer och myndigheter för att ta fram ett nationellt skogsprogram. Visionen är att ”Skogen – det gröna guldet – ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”. Den är också menad att stå pall för framtida regeringsskiften, precis som den förra regeringens initiativ Trästad har gjort.
Målet är en proposition i mars 2017 och Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog i en speed-dating med näringslivsföreträdare i onsdags och välkomnar synpunkter framförda på regeringens hemsida.
IVA:s Olof Persson tryckte också på att det börjar bli dags att bli med konkreta.
– Visionerna är vi redan överens om – nu måste vi konkretisera! Vi måste lappa ihop de de dynamiska tankegångarna till en hel fungerande värdekedja. Vi måste ha en krass syn på skogen som resurs. Finland har sitt skogsprogram igång sedan 2008 och Kanada ligger också långt före. 1970-talets kalhyggesdebatter färgar fortfarande många svenskars syn på skogsbruk och vi måste få med inte bara beslutsfattare utan hela samhället på tåget.
Fler röster under debatten välkomnade en fastare politiskt styrning mot träbyggnation och Magnus Kindbom, LRF Skogsägarna ansåg att denna styrning inte enbart kunde rikta in sig på själva trähusen.
– Det gäller ju att få virket ut ur skogarna först och främst.
Elisabeth Backteman menade att statliga och privata riskkapital måste samarbeta för att nå målen och att det finns en bred samstämmighet över parti- och blockgränser i dessa frågor och det borgar för att vi kommer dit vi vill.
Text och bild: Roger Folhammar