23948sdkhjf

Drömläge för ny teknik i träindustrin

Ett nytt direktiv som underlättar samarbetet mellan robotar och människor inom industrin ger nya förutsättningar för träindustrin. Samtidigt blir robotar allt mer flexibla, och kan i dag till och med känna om de tar i för hårt. På många sätt finns ett drömläge för att satsa på ny teknik även i mindre företag.
– Det är samtidigt viktigt att hitta absolut rätt robot, påpekar Kerstin Johansen, lektor vid Linköpings universitet med fokus på integrerad produkt- och produktionsutveckling.

Men det finns hjälp att få!

Det nya direktivet underlättar för användning av robotar utan staket runt om, vilket underlättar för en flexibel användning av robotar. Något som blir viktigt när de ska användas till annat än väldigt stora serier.

– I dag har robotarna dessutom blivit betydligt enklare att programmera, vilket också bidrar till ökad flexibilitet. Enklare handhavande bidrar också till att sänka tröskeln för mindre och medelstora företag att använda robotar, till exempel inom just träindustrin, säger Kerstin Johansen.

Vid Linköpings universitet försöker Kerstin Johansen att visa studenterna möjligheter med nya materialtyper, inte minst nya träbaserade material. Hållbarhet är en aktuell och viktig fråga för dagens studenter, men tekniknivån är en kritisk faktor för många.

– Man kommer inte att kunna locka tillräckligt många till träindustrin om arbetsuppgifterna är att skruva för hand hela arbetstiden, konstaterar Kerstin Johansen.

Nya möjligheter för träindustrin öppnar sig alltså, inte minst för möbelproducenter. Men det nya direktivet innebär förstås inte att det bara är att ta bort staketen. De nya möjligheterna innebär krav på noggranna riskanalyser. I dag finns det också väldigt mycket att välja på när det gäller automatik och robotar.

– I dag är det lättare än någonsin att hitta en robot som gör precis det man vill ha gjort, säger Kerstin Johansen. Ny sensorteknik, med kameror och kraftsensorer, innebär samtidigt att man lättare kan använda robotar till bearbetning även av ett material som trä, med mer skiftande egenskaper än till exempel metall. Den nya tekniken kostar, men den innebär helt nya möjligheter.

Samtidigt betyder det stora utbudet förstås att det kan kännas svårare för ett företag att hitta rätt. Men det finns hjälp att få. Kerstin Johansens råd är att först analysera exakt vad man vill ha gjort med automation, och sedan ta hjälp av en integratör, en specialist på att utveckla produktionsprocesser och optimera effektiviteten med hjälp av automatik.

– Det finns gott om sådana företag, inte minst i de delar av Sverige där träindustrin är som störst. I Småland finns sedan några år nätverket Automation Småland. Ett samarbete mellan detta nätverk och möbelproducenterna i Interior Cluster Sweden, ICS, skulle kunna bidra till en snabb utveckling av effektiviteten i branschen.

Även formgivningen, ett svenskt trumfkort i möbelvärlden, kan ha mycket att vinna på ökad automatisering, eftersom dagens mångsidiga maskiner underlättar för produktionen att bearbeta träet till vilka former som helst. Detaljer som skulle vara för dyra med manuell produktion kan plötsligt bli tillgängliga även på relativt billiga möbler.

Det finns alltså mycket att göra. Men Kerstin Johansens råd är att inte göra för mycket på en gång.

– Satsa på de lågt hängande frukterna. Automatisera ett eller ett par moment först, som lönar sig bäst i effektivisering eller förbättrad arbetsmiljö. Genomför ett mindre projekt först och utvärdera detta innan ni går vidare.

Nils Lindstrand

Fotnot: Läs om automationsnätverket Automation Småland på www.automationsmaland.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079