23948sdkhjf

Komplett bild av stocken med 3D och röntgen

Genom att integrera mätdata från 3D och röntgenmätram kan sågverken få en mer komplett bild av alla egenskaper hos råmaterial och därmed få möjlighet att optimera sågningen med fokus på klasser och produkter. I ett treårigt utvecklingsprojekt har Remasawco i samarbete med SP och Moelven Valåsen, och med stöd av Vinnova, tagit fram nya produkter för spårbarhet, vederlagsmätning och beröringsfri hållfasthetssortering.
De kombinerade datamängderna från 3D-mätare och röntgenmätare (x-ray) kan göra det möjligt att med hjälp av multivariat dataanalys skapa modeller för bedömning av hållfasthet och därmed ge ett mycket tillförlitligt underlag för en optimerad sortering. Tekniken är även tänkt att användas för en mer tillförlitlig och exakt vederlagsmätning, och därmed en korrekt ersättning till virkesleverantörerna.

En grundtanke i projektet har varit att de nya möjligheterna ska skapas genom integration av data, inte genom att integrera mätramarna. Därmed sänks investeringskostnaden betydligt.

– För 10-15 år sedan var det ganska vanligt att sågverken köpte x-ray mätramar, säger Mikael Jacobsson, chef för affärsutveckling hos Remasawco. Men på den tiden fanns inte de möjligheter som nu börjar komma att kombinera dessa data med andra och att återkoppla till virkeshanteringen. Men eftersom det finns en hel del mätare redan installerade ute i sågverken har det varit en ”tulipanaros” att undvika att alla måste köpa nya mätramar. Vi har därför satsat på att integrera data i stället för att bygga en lösning som innebär att man kombinerar ihop själva mätarna.

Vi träffas på Moelvens sågverk i Valåsen, ett sågverk som varit tidigt ute med att prova nya mätmetoder, och som deltog som testsajt redan i Nuteks stora mät- och styrprojekt på 1990-talet, Optiträ. Där fanns tidigt både röntgen- och 3D-mätram, och vd Fredrik Wallenstad konstaterar att Valåsen är ett exempel på det som Mikael Jacobsson pekar på.

– Jag arbetade här runt millennieskiftet, då vi köpte och försökte dra nytta av röntgenmätramen. Sedan var jag borta i elva år och när jag kom tillbaka började vi arbeta med röntgen igen, säger Fredrik Wallenstad med ett skratt och noterar att detta inte beror på honom utan på teknikutvecklingen, som gjort det lättare att använda data från röntgenmätramen till analyser och för styrning av sortering och sågning.

För att få resurser till ett stort utvecklingsprojekt sökte och fick Remasawco ekonomiskt stöd av Vinnova för ett treårigt projekt, AIS, som står för Applikation Integration Spårning. Praktiska delar av projektet har till stor del utförts vid Moelven Valåsen, nära Karlskoga, och verifierats av SP.

AIS har pågått från 2013 och avslutades vid årsskiftet. Projektet har dock redan utvärderats och godkänts av Vinnova, som konstaterar att målet ”att skapa ett världsledande timmermätningssystem och ett spårbarhetssystem som ger nya möjligheter för produktionsoptimering” har uppfyllts, liksom målet att man även skapar en plattform för vidare applikationsutveckling. Remasawco har därefter skapat produkter av detta som bland annat ska installeras hos Stenvalls trä i Sikfors.

Mikael Jacobsson noterar att utvecklingen och AIS-projektet även är ett resultat av att Rema och Sawco gick samman 2012.

– Det gav en kombination av kompetens inom 3D och röntgen som gjorde det lättare att integrera dessa och som gav underlag för att satsa på ett ambitiöst utvecklingsprojekt som AIS. Vi har även haft stor nytta av den doktorsavhandling om mätteknik som Johan Skog arbetat fram vid LTU och SP, och som visar på hur sågverken höja värdet hos den sågade varan genom att prediktera förväntad kvalitet hos den sågade varan innan sågning, just genom att kombinera röntgen- och 3D-skanning.

För att få en optimal hållfasthetsberäkning måste man även kunna hantera trakeidmätning, något som utvecklat av Remasawco och som använts inom projektet.

Fredrik Wallenstad menar att de utvecklade sorteringsmöjligheterna är avgörande för en ökad lönsamhet.

– För att optimera lönsamheten är det nödvändigt att vi kan sortera fram värdefulla bitar, som till exempel passar för fönsterproduktion. Spårbarheten gör det möjligt att göra rätt från början, i alla timmerklasser.

Tillförlitligheten i spårbarheten från planka till stock har visat sig vara så hög som cirka 95 procent, ännu bättre för grova stockar.

– Och då har ändå SP varit hårda i sina beräkningar, menar Mikael Jacobsson.

En produkt som lanseras under 2016 är den förbättrade vederlagsmätningen, ett delprojekt där VMF och VMK deltagit i arbetet. Vederlagsmätning med en kombination av röntgen- och 3D-mätning blir mycket exakt, och betydligt mer oberoende av is, snö och andra störande faktorer än dagens etablerade metoder. Det samma gäller om man använder tekniken för barkmätning, ett moment som alltid är en utmaning i dag.

En exaktare mätning av stockarna innebär för sågens del också att utbytet kan förbättras.

– Vi kommer att ha fem mätramar före sågen, det ger förstås möjligheter att optimera verksamheten på ett sätt vi inte kunna tidigare, konstaterar Fredrik Wallenstad.

Man kan även gå vidare och använda den nya tekniken redan i skogen, för att redan därifrån styra rätt stock till rätt användning.

– Det är nästa steg i utvecklingsplanerna, säger Mikael Jacobsson.

Nils Lindstrand
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063