Ett år som visar på möjligheter
Året 2015 har visat på en rad möjligheter för den svenska träindustrin att utveckla nya produkter, öka närvaron på lovande marknader och förbättra sin lönsamhet på sikt. Problem med överutbud och ekonomisk oro i världen har för många dämpat resultaten på kort sikt, men signalerna från både politiker och marknad har varit tydliga: vi behöver mer trä!
I Kina lanserade bostadsministern Chen Zhenggao i september ett direktiv som innebär att träbyggandet ska gynnas, framför allt av miljöskäl. Under året har dessutom landet avskaffat sin mångåriga ettbarnspolitik, något som rimligen kommer att bli en stimulans för ekonomin i stort, och på sikt inte minst för byggande och efterfrågan på möbler. Undersökningar som Svenskt Trä gjort i Kina tyder på att intresset för svenskt trä i just barnmöbler är extra stort, på grund av att de bedöms som naturliga och giftfria. Viktigt i ett land som drabbats av flera giftskandaler.
För svenska sågverk har lönsamheten bromsats både av politisk och ekonomisk oro i Mellanöstern och Nordafrika, det så kallade Mena-området. Inte minst det viktiga Egypten har haft svårt med betalningsfrågor, samtidigt som de underliggande och långsiktiga behoven finns kvar. Även i delar av Europa är ekonomin en bromsande faktor för framför allt byggandet. Utöver Storbritannien går fortfarande Tyskland och Polen bra, medan Frankrike och flera länder i södra och östra Europa har det kämpigt.
En annan faktor som bromsar lönsamheten är att produktionen blivit för stor. Enligt Sampsa Auvinen, chef för den europeiska sågverksorganisationen EOS, är svenska sågverk de största ”syndarna” i detta avseende medan de finska har dragit ner mest. Sampsa Auvinen medverkade vid Trämarknaden i Karlstad, där ekonomerna var överens om att de närmaste åren troligen bjuder på en långsam uppgång men ingen ny superkonjunktur. De medverkande marknadsmänniskorna var betydligt mer optimistiska, både Vidas Måns Johansson och Suzan Ljungemo såg stora möjligheter inför 2015.
– Men det kräver en del fotarbete för att kunna leverera det varje marknad efterfrågar, menade Suzan Ljungemo.
Nils Lindstrand