Lagspel ger mer FEST
Ett lagarbete ska alltså ersätta den traditionella stafetten. ”T-Fordstänket” som Tomas Alsmarker har kallat det, innebär att en part i taget gör sin del och sedan skickar projektet vidare. Det ger ofta en effektiv produktion, problemet är att slutprodukten inte alltid blir optimal. Med ett lagarbete från början kan fokus lättare läggas på produkt i stället för produktion eller process.
Liknande resonemang kunde man höra vid NTTs Möbelmöte i Båstad i somras. Underleverantörer betonade hur mycket bättre insatser man skulle kunna göra om man fick vara med från början av ett projekt i stället för att bara bli ombedda att lämna en offert på ett redan specificerad moment någonstans mitt i produktionen.
Ett ökat lagspel skulle säkert gynna slutprodukterna i många branscher. Men för träindustrin finns här dessutom en ökad möjlighet att använda modern digital teknik för att utnyttja träet fantastiska möjligheter. Med moderna CNC-fräsar kan trä formas på ett sätt som tidigare bara varit möjligt med hjälp av extremt kunniga hantverkare. Men med modern teknik kan skräddarsydd och detaljrik design kombineras med en extremt effektiv industriell process. Inom både möbelproduktion och byggande innebär detta att designers och arkitekter kan beställa exakt de komponenter man vill ha av träindustrin. Eftersom trä är relativt lätt gör det sedan ingenting om dessa får transporteras en bit.
Det här är inget nytt eller okänt. Men fortfarande är det alltför mycket processerna och produktionstekniken som styr. Träindustrin måste bli bättre på att marknadsföra sina fördelar till kunder, slutanvändare och formgivare. För byggindustrin handlar det alltså om kommuner, boende och arkitekter.
FEST, som rubriken talade om, står för Funktion, Ekonomi, Skönhet och Teknik, och är också en formulering jag lånat från Tomas Alsmarker. Alla som såg fotbollsmatchen mot Danmark nyligen håller säkert med om att FEST är något som ofta uppstår ur lagarbete…
Nils Lindstrand