Limfri skiva som tål fukt
Ett nytt tåligt och starkt trämaterial med hög fuktresistens har tagits fram av forskare vid Luleå tekniska universitet. Produkten har en miljövänlig tillverkningsprocess och passar utmärkt som byggmaterial. Den bedöms ha en god potential på världsmarknaden.
Det nya trämaterialet skapas genom att ett antal obehandlade träfanér sammanfogas under högt tryck och hög temperatur, ca 250°C. Det behövs inget lim då sitter ihop genom självbindning. Resultatet blir en komprimerad brun träskiva med förbättrade egenskaper som passar utmärkt som byggmaterial.
- Vid tillverkning av konstruktionsdetaljer kan processen vara särskilt intressant eftersom materialets densitet kan förutbestämmas innan pressning och optimeras efter konstruktionens behov, säger Carmen Cristescu.
Andra fördelar med trämaterialet är att det är brandtåligt, formstabilt och isolerande. Genom att kombinera parametrarna temperatur, tryck och presstid har Carmen Cristescu kunnat optimera materialets egenskaper. Via färgförändringen på skivornas kanter kunde hon också förutsäga materialets hårdhet. Carmen Cristescu har i huvudsak använt träslaget bok, men har också börjat testa metoden på furu, gran, björk och asp.
Patent på tillverkningsmetoden ägs av LTU Licens och förhandlingar förs med både svenska och finska intressenter. En del arbete återstår dock innan det kan bli aktuellt med en kommersialisering av det nya materialet som har god potential att slå igenom på världsmarknaden.
- Den viktigaste frågan är att kunna kontrollera tjocklek och färg på brädorna. Trä är ett komplext naturmaterial och självbindningsprocessen, där materialet delvis bryts ned, är inte helt enkel att styra på grund av detta. För att accepteras av marknaden krävs väl testade och dokumenterade materialegenskaper innan det kan introduceras för kunder och producenter, säger Carmen Cristescu.
Den nya träprodukten presenterades i Carmen Cristescus doktorsavhandling: Influence of pressing parameters on mechanical and physical properties of self-bonded laminated beech boards.
Finansiärer för projektet har varit Frans och Carl Kempes minnesstiftelse, Vinnova (SkeWood), Sparbanksstiftelsen Norrland och Luleå tekniska universitet. Dick Sandberg och Olov Karlsson vid Luleå tekniska universitet har varit handledare.