Känd arkitekt vill tänka trähus
Just nu arbetar Andrew Waugh med världens största CLT-bygge.
Andrew Waugh är ett namn som ständigt dyker upp när man pratar trähus i England. Tillsammans med sin kollega Anthony Thistleton-Smith driver han arkitekkontoret Waugh-Thistleton i Hackney i östra London. Företaget arbetar just nu med projektet Dalston Lane i Hackney, ett projekt som alltså är världens hittills största CLT-projekt, mätt i mängden CLT. Bygget består i flera huskroppar som ska innehålla 121 lägenheter, samt en mindre del kommersiella byggnader. Bostadshusen blir tio våningar höga, markplanet byggs i betong, de övriga nio våningarna blir helt i CLT.
Att det blev CLT har en rad orsaker, nästan en provkarta över fördelarna med att bygga stora hus i trä.
– I London är det ofta dålig mark, dels av naturliga orsaker men till stor del även för att vi har så många tunnlar. I fallet Dalston Lane bygger man ut tunnelbana under byggnadsområdet. Att trä är lätt ger därför bättre förutsättningar för att ändå kunna bygga stora hus ovanpå. Men vi får även fördelar av kortare byggtid, tystare arbeten i den tättbefolkade stadsdelen och att det är lättare att montera upp trähus i en trång existerande stadsmiljö än att använda konventionell byggteknik.
Dalston Lane är ett stort och viktigt projekt. Men Andrew Waugh har mycket annat på gång, bland annat samarbetar han med Ikea kring att bygga trähus av platta paket. ”Ikea har stora resurser och det händer saker när de väl bestämt sig för något”, konstaterar Andrew Waugh. Den kände arkitekten arbetar även mycket med de tre CLT-leverantörerna i Storbritannien, Stora Enso, Binderholz och KLH. Bland annat har han bjudit in de tre företagen till lunchmöten för att diskutera framtiden för träbyggande i landet.
– Lunchmöten var ett sätt att få de tre konkurrenterna att sätta sig i samma rum, konstaterar Andrew Waugh. Jag försöker övertyga dem om att de måste samarbeta kring utvecklingen för branschen, även om de konkurrerar om enstaka projekt. Bara då kan vi få en snabbare och bättre utveckling för stora trähus i Storbritannien.
Andrew Waugh konstaterar som många andra att ett grundläggande problem är utbildningen för arkitekter. Därför håller han själv föredrag och kurser på arkitektutbildningar vid brittiska universitet, där han betonar vikten av att tänka material från början.
– Det finns en tradition bland arkitekter i Europa att skapa sin vision i en ritning och sedan lämna över denna till byggare och ingenjörer. ”Lös det här, hitta ett sätt att bygga min vision”. I stället borde de från början utgå från vad de vill bygga och vilka material och konstruktionslösningar man behöver använda för att nå dit.
När det gäller just materialval betonar den kände träarkitekten att han inte är någon purist när det gäller trä. Däremot vill han inte att man väljer bort trä av okunskap eller för att man inte tänker klart.
– Jag tror att många val av andra material, eller kombinationer med stål eller betong, beror på att man inte tänkt igenom frågan tillräckligt. Trä går att använda både som konstruktionsmaterial i stora byggnader och som fasadmaterial. Det gäller bara att välja rätt trä och rätt konstruktionslösningar. Andrew Waugh nämnder alternativ som lövträ eller behandlat trä som Kebony eller värmebehandlat trä, lösningar som kan hålla i åtminstone 50 år.
Det gäller även att planera för underhåll. Andrew Waugh bor själv i ett stort trähus i Hackney, klätt med kastanjeträ.
– Vi räknar med att byta ut hela fasaden efter 20 år. Alla boende är med och bygger upp en fond för detta och kommer att ha tillräckligt med pengar när det är dags. Trä som fasadmaterial är vackert, men det är också effektivt och gör ett bra jobb som skydd och isolering. Det kostar kanske mer än en del andra alternativ, men jag menar att det är värt sitt pris.
Den 18 september presenterades vid ett event i London en branschstandard för träbyggande, National structural timber specifications, NSTS. Denna skrift beskrivs av den brittiska träindustrins branschorganisation Trada som ”en karta för träbyggande” som kommer att betyda att träbyggande inte längre kommer att bestå av en rad unika ”pilotprojekt”. Andrew Waugh håller med. Det borde han kanske, han var själv en av huvudförfattarna.
– NSTS är ett viktigt steg, den bidrar till den nödvändiga övergången till att betrakta trä som ett ”normalt” byggnadsmaterial även för stora hus. Utan en sådan utveckling kommer träbyggande inte att bli mer än en mindre del av branschen, men den behöver bli en stor del och ett självklart alternativ vid alla byggen.
Nils Lindstrand
Fakta om Hackney och trähusen
Hackney i östra London har en lokal politisk ledning som gått före när det gäller träbyggande. Man upptäckte för några år sedan att stora trähus var ett sätt att sänka områdets ”carbon footprint”, det begrepp som dominerar miljödebatten i Storbritannien. Man fick gehör från regering och myndigheter för att räkna träbyggande som miljöåtgärd, och år 2012 införde man en policy om ”Wood first”, som sa att man skulle överväga trä som material vid alla byggen som på något sätt hade myndighetens medverkan. Föga förvånande väckte detta många sovande björnar inom den etablerade byggindustrin, och stadsdelens ledning fick modifiera sin policy med att man absolut inte tänkte diskriminera andra material.
Ett antal träbyggnadsprojekt har dock genomförts i Hackney de senaste åren. Ett intressant exempel är Bridport house, ett socialt projekt för att skapa billiga och moderna bostäder i en gammal och sliten del av London. Att man valde trä berodde här delvis just på kostnadsaspekten, det blev billigare än de alternativ man tittade på. Bridport house innehåller 41 lägenheter.
En helt annat typ av projekt är ”The cube building” eller 17-21 Wenlock Road i Shoreditch, en del av Hackney som bland annat innehåller en kanal med kanalbåtar, gamla charmiga broar och ombyggda industrikvarter. Wenlock Road ligger i vad som varit ett nedslitet industriområde men som nu börjar bli ett populärt och ”hippt” område för människor som vill bo i en utpräglad stadsmiljö och som har råd att köpa sin bostad. Lägenheterna på Wenlock Road kostar i många fall mer än tio miljoner kronor, men det ligger också mellan kanalen och en trivsam park, och med några minuters tunnelbanefärd till centrala London.
Byggnaden på 17-21 Wenlock Road är en hybridkonstruktion, ritad av arkitektfirman Hawkins Brown och byggt av B & K Structures. Ägaren till byggföretaget heter Nick Milestone, och är enligt egen utsago ”en gammal stålbyggare” som numera förespråkar hybrider med stål och CLT. Han har även skapat en samarbete med CLT-leverantören Binderholz under namnet X-LAM Alliance, för att underlätta genomförandet av stora trähusprojekt.
Projektet på Wenlock Road är ett annat exempel på hur trä används i London. Niovåningshuset innehåller ett antal dyra lägenheter med terasser mot Regent´s canal och mot parken på andra sidan, och både dess läge och arkitektur är valt för att höja områdets status. Trä som modernt och miljövänligt material blir därmed ett försäljningsargument.