Flöden och samarbete tas upp Wood Building Summit
Minskad polarisering och ny 3D-printade trähus, är ett par av de saker som tas upp på denna träbyggkonferens i Nolias regi. Wood Building Summit i Skellefteå är en återkommande mötesplats att sprida kunskap om det senaste inom effektivt och klimatsmart träbyggande.
– I år lyfts även andra byggmaterial fram, något jag tycker är bra, säger Linda Nyström på Martinsons.
Martinsons är en av Sveriges största familjeägda träförädlingsindustrier. De är även Sveriges största limträproducent och Nordens ledande företag inom träbroar och byggsystem med massiva trästommar.
– Det är viktigt att se trä som ett byggmaterial bland andra där trä har en viktig del som klimatsmart och ekonomiskt alternativ till andra material. Jag hoppas att vi under Wood Building Summit kan ta nya steg mot att få branschen att fundera på var trä passar in och kan fungera som alternativ till andra material, säger hon.
Även om det går att bygga helt i trä, är den stora vinsten att hitta rätt material för rätt del i byggprocessen.
– Inte ens vi bygger helt i trä. I flerfamiljshus i trä måste grunden och ibland första våningen vara av betong. Om allt från arkitekter till projektledare kan börja tänka var trä kan ta en plats kommer vi att komma längre och snabbare fram mot klimatsmart byggande än om det sker en polarisering mellan byggmaterial.
Hon berättar om exempel på där man sent i byggprocessen velat titta på trä som alternativ.
– Om bygget redan är färdigprojekterat och vi får ritningar där trä kan ersätta stål, måste vi sätta oss och räkna om allt från början istället för att komma in tidigare i processen, säger Linda Nyström.
En spännande ny teknik som ger helt nya perspektiv byggande i trä är utskrifter i 3D.
Ett stort innovationsprojekt med bas på Sliperiet vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet har som delmål att ta fram cellulosabaserade material för 3D-utskrifter i stor skala. Det kan bland annat handla om att skriva ut fönsterlister och dörrar men också väggar och kanske hela hus.
– Det finns redan i dag teknik för att skriva ut delar av hus i betong. Med den nya tekniken ges möjlighet att tillverka komplexa strukturer och mass-customization, att massproducera specialanpassade lösningar, säger Marlene Johansson, föreståndare för Sliperiet.
Även om tekniken kommer att ta tid att utveckla till att kunna skriva ut färdiga byggelement, tycker Linda Nyström att tekniken är mycket intressant.
– Tekniken kan ge möjlighet att få fram delar som inte skulle gå att få fram ur annan cellulosaråvara och jag ser också hur skräddarsydda lösningar kan skapa nya möjligheter, berättar Linda Nyström.