KSLA presenterade svensk sågverkshistoria
”Sågad skog för välstånd”, heter en ny bok utgiven av KSLA, Kungl. skogs- och lantbruksakademien. Under tisdagen presenterades den och dess innehåll. ”Mycket har hänt, men varför är lönsamheten inte bättre?” är en tänkbar sammanfattning.
Tuffast var, som ofta, professor Sten Nilsson, som undrade varför så många sågverksägare stretade på när det bara är i snitt vart tredje år som har god lönsamhet.
– Man tittar mycket på att hålla produktion och säljvolymer på hög nivå i stället för att fokusera på lönsamhet, menade Sten Nilsson. Han menade att branschen borde satsa hårdare på att vara med i samhällsdebatten och påverka för ökad träanvändning.
– Kan branschen utveckla nya affärsmodeller och satsa på att framhålla trä som ett värdefullt byggmaterial och byggsystem snarare än råvara, kan lönsamheten ökas, menade Sten Nilsson.
Han fick motstånd av bland annat Mikael Eliasson, vd vid Svenskt Trä, som menade att mycket hänt de senaste åren, och att branschen först på senare år fått möjlighet att fungera som byggnadsmaterial även för större hus.
Men annars handlade kvällen alltså mest om vad som hänt tidigare. Tekniska framsteg, råvarufrågor, behovet av utbildning och mycket annat skildras i Sågad skog för välstånd. Redaktör har varit Ronny Pettersson, doktor och professor i ekonomisk historia.