Plagieringsmål avgjort i Högsta domstolen
Högsta domstolen har dömt ett möbelföretag, Burhén Möbler, att betala vite. Företaget anses ha brutit mot ett förbud att tillverka och sälja en kopia av stolen Lamino.
- Domen är mycket viktig och innebär att det blir betydligt svårare att kringgå vitesförbud, säger Swedeses ombud från Advokatfirman Vinge, i ett pressmeddelande från Swedese.
Motparten, Burhén Möbler, marknadsför möbler som tillverkas av ett polskt bolag. Bland dessa finns fåtöljen Stilo som tingsrätten tidigare har kommit fram till är en olovlig kopia av Lamino. Burhén Möbler har bland annat förbjudits att tillverka och sälja fåtöljen.
Trots förbudet såldes Stilo-fåtöljen av en återförsäljare och levererades av den polska tillverkaren. Högsta domstolen har nu slagit fast att Burhén Möbler överträtt förbudet, trots att bolaget inte självt tillverkat Lamino-kopian. Burhén Möbler ska därför betala både vite och Swedeses rättegångskostnader.
Genom domen har Högsta domstolen betonat att den som är förbjuden vid vite att exempelvis sälja en intrångsprodukt har ett mycket långtgående ansvar. Även om det företag som pekas ut av förbudet inte självt har sålt produkten utan försäljningen har skett genom ett annat bolag kan vitet dömas ut om de yttre förhållandena mellan dessa bolag starkt talar för att de har samordnat sig för att kringgå förbudet.
- Högsta domstolen har satt ner foten och försöker genom domen sätta stopp för företag som försöker kringgå vitesförbud. Domen är ett viktigt prejudikat inte minst för möbelbranschen där sådant agerande förekommer. Min bedömning är att domen i framtiden kommer att försvåra för kringgåenden och att det är en vinst för alla upphovsrättsinnehavare i branschen, säger Eva Blum på Advokatfirman Vinge som tillsammans med Lisa Bourghardt varit Swedeses ombud i målet.
- Detta är ett bra och viktigt beslut för oss på Swedese men även för branschen som helhet, säger Sonnie Byrling, vd på Swedese.