Nu har sista brandbilarna lämnat Hedins
Nu är Hedins klara med brandtimret.
Hela 5 000 hektar av brandområdet låg på mark som ägs av AB Karl Hedin. Företaget tog efter provsågningar på sig att såga upp både sitt egget och andras brandtimmer. Efter branden har cirka 10 000 timmerbilar med släp rullat från brandområdet, varav en stor till bolagets sågverk i Karbenning. Men även Hedins sågverk i Säter och Krylbo har hanterat en del brandtimmer.
Det ligger emellertid en del bränsle kvar i skogen, sådant som är för klent eller skadat för att sågas.
– Det kan vara 3 000 - 4 000 lastbilar. Men det är inte jättebråttom, det blir bara bättre om det får ligga och torka. Men det måste ju bort om inte annat för att minska problemet med barkborrar. Jag har hört att två bilar vikts för de transporterna, säger Fredrik Nilsson Marnefeldt som är platschef i Karbenning.
Ingenting från skogen eller sågverket går till massa, varken ved eller flis, det räcker med en lillfingernagel sot för att förstöra flera ton massa. Så allt det som annars skulle ha blivit massa eller papper går till bränsle.
Samma regler gäller för lastbilarna som kör i området, de blir sotiga och får inte köra massaved förrän de sanerats ordentligt.
– Vi kallar dem brandbilar säger Fredrik Nilsson Marnefeld och berättar att
det var osäkert om vägarna inte skulle hålla. Men extra bidrag till vägunderhåll och tur med vädret har gjort att de klartast sig ganska bra.
För ett par veckor sedan då det sista brandtimret levererarats var det dags för storstädning i Karbenning. Och alla som kunde fick gå loss på sågverket med hinkar, trasor högtryckstvättar, tandborstar och topz för att få sågverket riktigt rent.
Fredrik Nilsson Marnefeldt berättar att det gick ganska bra att såga det sotiga timret. De byggde en extern barkning för att inte smutsa ner så mycket vid sågintaget, med snö och ganska fuktigt väder slapp personalen bli svart.
- Fast när det började torka upp och blåsa i april så blev det mer kläder att tvätta och lite längre tid i duschen, men på det hela taget gick det lättare än förväntat, säger Fredrik Nilsson Marnefeldt.
I dag har AB Karl Hedin sålt av 3 000 hektar mark till ett blivande naturreservatet. På de resterande 2 000 hektaren ska det föryngras. Ungefär 70 procent av marken sås med tall och granen planteras. På en del områden blir det lövskog för att få samma mångfald som före branden.