Anrik bänk lockar folk på Ligna
text och foto: klas björnstedt
Bröderna Sjöberg AB i Stockaryd består av välkände Johan Sjöberg, han med Möbelriket och Svenssons i Lammhult, samt svågern Jan Möllefors som även är vd för det anrika företaget. Alla tankar på att han gift i sig i företaget kan glömmas direkt. Ulf jobbade tidigare på Sjöbergs, men sa upp sig och startade eget på andra sidan gatan. Företaget som hette Stockarydsbänken, fanns några år som besvärlig konkurrent och det hela återgick till något som liknade den gamla ordningen då Möllefors kom tillbaka, fast nu som delägare. Han ordnade alltså både prinsessan och halva kungariket av egen kraft.
Av vad som sägs var det bra för Sjöbergs som efter några års kräftgång åter började öka sina volymer och sin vinst under Möllefors ledning.
En av de saker som hänt under senare år är att Sjöbergs breddat sitt sortiment. De kan i dag erbjuda kompletta lösningar för då skolor bygger eller uppgraderar slöjdsalarna.
- Det betyder att vi kan leverera allt som behövs, inte bara i trä- och metallsöjden, utan även i textilslöjdsalarna, Vi har utöver olika lösningar för arbetsbänkar till trä- och metallslöjd, även bänkar för textilslöjd. Dessutom har vi en mängd tillbehör och specialinredda förvaringsmöbler, verktygsskåp och liknande, berättar Ulf Graffman som är exportchef.
För att den här typen av order ska vara kompletta har de samarbete med maskin och verktygsföretag. Bland annat arbetar de ihop med Ejca i Värnamo som tillverkar bandsågar, hyvlar och liknande som passar bra. De har liknande kontakter på textilsidan så kunden kan alltså få fullt möblerade och utrustade slöjdsalar i en enda order.
- Det har blivit ganska efterfrågat, särskilt då något större byggföretag får en generalentreprenad på ett bygge eller totalrenovering av en skola, berättar Ulf.
Men på Ligna är det hyvelbänkarna som står i fokus. Kunderna finns på snickarutbildningar och bland grossister som levererar till såväl snickerier som privatpersoner som vill ha en rejäl bänk i garaget eller källaren.
- Man ska inte slå sig för bröstet och tro att det bara är här i Norden som det finns tillräckligt träkunnande för att bygga den här typen av möbler. Men vi har en relativt stor och rationell produktion och mer än 80 års av erfarenhet av att göra fel. Med så här kraftiga dimensioner är det oerhört noga med torkning, limning och hur bitarna ska bearbetas säger Ulf. Axel 0Sjöberg började göra hyvelbänkar 1932.
De flesta bänkarna är gjorda av björk och furu, men björk i skiva och slitdelar. De mer exklusiva bänkarna är gjorda i bok, ett träslag med många goda egenskaper, men som inte är förlåtande om man inte gör rätt.
Trots allt virke köps nedtorkat tas det inte in i produktionen förrän det torkats ytterligare en gång i de gamla tegelklädda torkarna. Efter torkningen tas det in i produktionslokalerna där det får stå i minst en vecka för att fuktutjämnas och alla eventuella spänningar ska avslöjas. Detta gäller även det furuvirke av enklare kvalitet som används i en del stativ. Nu har grunden lagts för en riktig bänk som kan hänga med i åtskilliga decennier. NTTs utsände har själv en gammal Sjöbergsbänk som kommer från en skola som totalrenoverades på 1970-talet och trots omild behandling i källare och ouppvärmda garage hänger den ännu med, även om den svarvade träskruvarna för uppspänning kärvar ibland på grund av fukt och snålt med värme.
Sjöbergs bästa bänk, Elite, med förvaringsskåp och två meters längd kostar under 20 000 kronor. Det kan låta som mycket pengar, men allt är gjort av grov massiv bok och väger en bit över 150 kilo. Jämfört med köksbord i hög kvalitet från kända tillverkare är det rena klippet.