Flytta till Linköping och ta huset med dig
I Linköping pågår bygget av Vallastaden. För ökad mångfald viks en tomt för ett ditflyttat hus.
– Vallastaden utmanar det traditionella sättet att bygga, bo och leva där vi tar tillvara på ytan så effektivt som möjligt med blandade bostadsformer, naturliga mötesplatser och smarta vardagslösningar. Allt ifrån planskisser till val av bostäder utformas för att främja mångfald och granngemenskap. Här finns olika stilar med en mix av bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor, säger Tommy Hultin vd för Linköpingsexpo och den som håller i Linköpingsbo2017.
I en färsk undersökning* uppger 3 av 10 svenskar mellan 18 och 75 år att de skulle vilja flytta sin nuvarande bostad till ett bättre läge om det var möjligt. Mest flyttbenägna är de som bor i mellanstora städer, bland dem säger 50 procent att de skulle vilja flytta sitt hus.
I åldern 30-60 år är det hela 57 procent som kan tänka sig att flytta sin bostad. Undersökningen visar också att det är de med eget hus och de som inte har några hemmavarande barn, som är mest positiva till en flytt.
– Jag tror att vi kommer se mer av det här. I takt med att urbaniseringen fortsätter behöver de växande städerna ett nytt sätt att tänka och ur ett miljö- och samhällsbyggnadsperspektiv behöver vi utvärdera om det ibland inte är bättre att återanvända befintliga hus istället för att enbart bygga nytt, säger Tommy Hultin, vd för Linköpingsexpo.
Så för att skapa ytterligare mångfald och för att tillföra den nya stadsdelen ett stycke historia, tar Vallastaden nu ett annorlunda grepp även när det gäller markförsäljning.
– När man bygger ett helt nytt bostadsområde kan det lätt bli lite monotont och opersonligt, men i Vallastaden finns en stor variation. Här bygger vi stort och smått, högt och lågt för alla sorters människor. Det enda som nu saknas är ett hus med lite mer historia. Därför har vi reserverat en tomt för den som vill flytta sitt befintliga hus hit, säger Julia Lantz, flyttombud och byggprojektledare på Linköpingsexpo.
Vem som helst kan ansöka och vilken husägare det blir som får möjlighet att köpa den reserverade tomten i Vallastaden, kommer att avgöras av en särskild jury.
– Om jag får drömma fritt skulle jag önska mig att få hit en skånelänga eller ett torp. Jag ser framför mig ett medelålders par bosatta i Skåne som vill flytta till Linköping för att deras barnbarn bor här. Eller en familj som spenderar mycket tid på sitt lantställe med generationer av snickarglädje och som vill ha närmare till staden, säger avslutar Julia Lantz.
* Undersökningen är genomförd av undersökningsföretaget CMA på uppdrag av Linköpingsexpo AB.
Fakta
Vallastaden kommer i första etappen att innehålla 1000 nya bostäder där ungefär hälften är hyresrätter. Den nya stadsdelen invigs i samband med ett bo- och samhällsexpo 2017.
Den reserverade tomten är 320 m2 och huset som flyttas kan vara max 200 kvadratmeter fördelat på två plan.
Ansökan om att flytta till den reserverade tomten ska vara inne senast den 31 augusti.