23948sdkhjf

Trätorn till stålverk

Med hjälp av en mobilkran lyftes ett 21 meter högt släcktorn i limträ på plats hos SSAB i Luleå för två veckor sedan.
Ett släcktorn används vid kokstillverkningen på stålverk för att få fram speciellt kol till masugnsprocessen. Efter koksningen tas det heta kolet ut till släcktornet i en vagn, stor som en järnvägsvagn, och där släcks det med vatten. I Luleå släpper man ner 70 kubikmeter vatten som släcker kolet och då uppstår det karaktäristiska ångmoln som syns över hela staden då det mesta av vattnet förångas.

Trots att heta moln av ånga sköt upp genom det befintliga tornet varje kvart, lyckades man få det nya tornet på plats på bara sju timmar.
– Det gick otroligt bra tack vare god planering och vindstilla väder. Vi kopplade loss tornet från mobilkranen klockan 14. Det var en väldigt skön känsla. Givetvis var vi lite nervösa innan. Trots god planering av både oss och SSAB kan ju oförutsedda saker hända när man arbetar på de här höga höjderna, , säger Robert Andersson, projektledare på Martinsons.
Med den 20 meter höga grundbyggnaden inräknad är tornet hela 41 meter högt. Tornbyggnaden är tillverkad i tryckimpregnerat limträ och ersätter ett tidigare släcktorn i trä som Martinsons konstruerade åt SSAB 1974.
– Trä har bäst beständighet i den utsatta miljön högt upp i tornet, bättre beständighet än något annat material faktiskt. Att det tidigare tornet i trä fungerat i 40 år är ett bevis om något på träets fördelar, säger Robert Andersson.
Nu fortsätter arbetet med att få det resta släcktornet i drift så att det kan ersätta det 40 år gamla tornet. Går allt enligt planerna kommer det äldre tornet att tas ur drift och monteras ner i augusti.

Släcktornet är helt byggt i tryckimpregnerat limträ med tre gångplan på utsidan för service och underhåll. I direkt anslutning till tornet byggs även trapphus i KL-trä. Högst upp i tornet monteras en reningsutrustning för att rena vattenångan från partiklar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063