Ny skogsmässa i lovande Rumänien
Det gick snabbt när investeringarna i ny skogsteknik startade i de baltiska staterna och Polen. Nu är en liknande utveckling på gång i Rumänien. Elmia ser möjligheter och arrangerar en skogsmässa i landet.
– Här finns ett gediget skogskunnande, samtidigt som produktiviteten måste höjas, säger Torbjörn Johnsen på Elmia i ett pressmeddelande.
Låg tekniknivå leder till låg produktivitet, men det fungerar så länge lönerna är låga.
När nu industrins löner stiger påverkas kostnaderna i skogen och tillgången på arbetskraft. Det krävs modernisering och rationalisering för att det rumänska skogsbruket ska klara konkurrensen inom EU, enligt Elmia.
Ägarstruktur och lagstiftning tillsammans med besvärlig terräng betyder att teknik och metoder inte "rakt av" kan överföras till Rumänien. Det är ett land som kräver långsiktighet och engagemang. Samtidigt finns stor potential i ett av EU:s folkrikare länder med 20 miljoner invånare.
Fakta: skogsbruk i Rumänien
Landet har 6,4 miljoner hektar skog. 70 procent är lövträd, 30 procent barr. Planen är att genom planteringar utöka skogsarealen med en miljon hektar fram till 2020.
Avverkningen ligger på cirka 19 miljoner kubikmeter per år. Virkesförrådet växer med mer än 6 miljoner kubikmeter årligen tack vare en tillväxt om 25 miljoner kubikmeter.
Idag finns bara en producent av skogsmaskiner i landet och de tillverkar skidders,
Skidders är detsamma som lunnare, en maskintyp som var vanlig i det i det nordiska skogsbruket fram till slutet av 1960-talet. I viss utsträckning kör man även med hästar. Skogarna ägs i huvudsak av det allmänna. 50 procent är statlig och övrigt skog tillhör kommuner.
Källa: Elmia