Skogsägare vill bidra till en hållbar värld
Den nya generationen skogsägare ser annorlunda på sin skog. – Det blir allt vanligare att man ser skogsbruket som ett sätt att bidra till en hållbar värld, säger Isabelle Bergkvist, Skogforsk.
– Det flesta skogsägare har flera mål med sin fastighet. Bevarande och rekreation är viktigt nära boningshuset, medan andra delar av skogen sköts med hög tillväxt som mål, säger Isabelle Bergkvist, programchef för skötsel och miljö på Skogforsk, i ett pressmeddelande från Elmia.
Forskningsinstitutet Skogforsk har en egen slinga på sommarens mässa Skogselmia. Där ska olika metoder för skogsskötsel visas i praktiken, i några fall så att skogsägarna direkt kan jämföra alternativen.
Längs slingan visas bland annat den dominerande metoden trakthyggesbruk tillsammans med kontinuitetsskogsbruk.
Diskussionerna om metod har genom åren varit motstridiga.
– Längs slingan finns ett välskiktat område. På en del ska vi ställa i ordning för slutavverkning, på den andra gallrar vi ut träd av olika dimensioner, så kallad blädning, säger Isabelle Bergkvist.
Forskarna kommer inte att förorda någon av metoderna. Valet beror på lokala förhållanden och skogsägarens mål.
Andra teman längs slingan är röjning, gallring och skonsam drivning, som är samlingsnamnet på avverkningens alla steg fram till bilväg.
Rådet till skogsägare är att sätta upp målbilder och anpassa brukningsmetoderna efter dem. Är målet hög och lönsam virkesproduktion, är skogen en plats för rekreation och naturvård eller är ägandet ett bidrag till en hållbar utveckling?
Skogforsk finns på plats under Skogselmia 4-6 juni för att diskutera med en kategori som de sällan träffar.
– Vi möter oftast skogens tjänstemän och entreprenörer, men de privata skogsägarna är en viktig grupp. De äger hälften av skogsmarken och är intresserade av mer än tillväxt, säger Isabelle Bergkvist.
Bilden: Isabelle Bergkvist, Skogforsk, visar alternativen för skogsskötsel på sommarens Skogselmia. Foto: Elmia