23948sdkhjf

Förtätning talar för trä

Förtätning är ett av nyckelorden i bygg- och boendedebatten. Även internationellt är det en megatrend att bygga mer där människor redan bor.

Fördelarna med förtätning är många. Den görs i områden där infrastrukturen redan finns, den förbättrar underlaget för service, kultur och kommunikationer. Den spar också på obebyggda områden vilket gör att rekreation, artbevarande och råvaruförsörjning slipper förlora på att man bygger fler bostäder.

En fördel för träbranschens framtid är förstås också att förtätning med fördel görs med trä, och med byggelement producerade på fabrik. Det ger snabba processer på byggplatsen, med mindre störningar och olycksrisker för både byggare och boende.

Vid ett seminarium i Jönköping i början av mars berättade arkitekten Rickard Stark om det förslag som hans byrå Okidoki arkitekter gjord för ett område i Högsbo i Göteborgsområdet. Här ska ett område förtätas med 156 lägenheter med låga hyror. Det träbaserade förslaget ”Wooden it be nice” vann Göteborgs stads arkitekttävling, där juryn i sin motivering påpekade både trivselfaktorer, effektivitet och materialval. Okidoki har även arbetat med projekt där man vill bygga småhus ovanpå existerande hus, en form av förtätning som också provats i Stockholm och där trä är ett förstahandsval med sin låga vikt och snabba montering.

Jag har skrivit om det här tidigare, och kommer att återvända till ämnet igen. Det har aldrig funnits så många faktorer på en gång som talar för ökat byggande av flerfamiljshus i trä, och just behovet av förtätning är som sagt en trend som växer. Nu gäller det att alla tar i för att skapa verklig aktivitet. Lindbäcks bygger en ny fabrik i Piteå, och just kapacitet är kanske den stora knäckfrågan. Vad gör vi när efterfrågan exploderar?
Och det finns en ökad ”risk” att det faktiskt kan bli en kraftigt ökad efterfrågan på träprodukter till stora trähus. Bostadsministern har flera gånger uttalat sin tro på träbyggande som en av lösningarna på både klimatkrav och byggbehov. Biträdande finansminister Bolund framhöll i en intervju i NTT under 2014 att han ser diskussionen om kommunala särkrav framför allt som ett uttryck för att politiker och byggbransch inte lyckats formulera tillräckligt bra grundkrav på klimatområdet. Men när livscykelanalyserna allt mer handlar om byggprocessen och mindre om ett energieffektivt boende kanske ett ökat fokus på just träbyggande är lösningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063