Trä är ett utmärkt material
Benedikt Neyses som snart är färdig med sin mastersutbildning gillar Skellefteå.
Vilken högskoleutbildning hade du innan du började här?
- Efter examen från gymnasiet gjorde jag praktik för att bli en industrimekaniker vid RWTH Aachen. Det är en form av dubbel utbildning med 60 procent arbete och 40 procent teori. Efter det tog jag en kandidatexamen i maskinteknik vid FH Aachen University of Applied Sciences. Under den tiden tillbringade jag sex månader i Västerås vid Mälardalens Högskola som utbytesstudent. Där gjorde jag kurser i miljö problemlösning och innovation/entreprenörskap.
Varför valde du Masterutvildningen i Träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå?
- När jag var på väg att avsluta min kandidat, var jag osäker på vad jag skulle göra, bara att jag vill göra ha en masterexamen. Jag har alltid varit intresserad av trä. Jag tycker det är bra material som ansluter natur med teknologi och ingenjörskonst. Under min vistelse i Västerås insåg jag att jag gillar Sverige en hel del, både folket och landet. Jag kollade på nätet och fann träteknikprogrammet i Skellefteå. Jag tänkte att det skulle vara bra med en ny miljö, så jag ag sökte och blev antagen. Jag kom även in på en kurs medicinsk teknik i Berlin, men Skellefteå var mer lockande. Jag är glad över att ha gjort rätt val.
Vad tycker du om programmet?
- Jag tycker det är bra! Det är en hel del arbete men. Men nästan allt är intressant och relationerna till forskare, lärare och professorer är närmare än jag någonsin kunde tro. Jag vaknar aldrig upp på morgonen och känner att jag inte vill gå till universitetet idag. driva mina egna forskningsprojekt och idéer, besöka konferenser etc. Vi studenter uppmuntras att utveckla våra egna sätt att tänka och att ta ansvar för vår inlärning. Det kan bli svårt med tidsplaneringen, men det är också en inlärningsprocess.
Vad gör du just nu i programmet?
- Jag jobbar på mitt avslutande examensarbete. Det är mitt eget projekt om utveckling av ett modulmöbelsystem. Det är spännande att ha full kontroll på alla aspekter av projektet.
Hur är det att vara student vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå?
- Det är mycket annorlunda än vad jag var van vid. Det är mycket samarbete. Professorerna har öppna dörrar och öppna öron. Alla är vänliga. Vanligtvis spenderar jag mellan åtta och tolv timmar på campus varje dag. Under denna tid arbetar jag på för mig själv, diskuterar med andra om pågående projekt och utvecklingen inom träindustrin. Ofta kan korta frågor till professorerna ge i långa och givande diskussioner. Det är ganska informellt men framförallt produktivt och stimulerande. Sammanfattningsvis vill jag säga att jag har känner mig mer inspirerad jämfört med när jag studerade i Tyskland.
Vad gör du på fritiden?
- Det blir mycket sport, framförallt bergsklättring. Under våren, sommaren och i början av hösten, tillbringar jag många helger med mina vänner i naturen. Vi klättrar och kopplar av, d finns några ganska fina områden, som exempelvis Bjuröklubb. Nu på vintern tränar jag i klättring gymmet på Skellefteå Kraft Arena. Med det blir även gör även en del löpning, bordtennis, badminton, och snowboard. Förra året gjorde jag en fantastisk väg resa med två vänner. Vi varuppe på Kebnekaise, simmade i Torneträsk, utforskade Lofoten, och åkte genom Finland, nästan till den ryska gränsen, allt inom en vecka. Även under veckan träffar jag mina vänner. Vi lagar mat, går ut och tar nåt att dricka, ser en film, sånt som vänner gör. Nattlivet i Skellefteå kunde vara bättre, men för mig är det okej, eftersom de andra nöjen som norra Sverige erbjuder kompenserar för det.
Vad vill du jobba med efter examen?
Jag hoppas att kunnas fortsätta med doktorandstudier. Förutom det har jag alltid mina egna små projekt och idéer. Till exempel kommer jag att försöka kommersialisera produkten som är resultatet av mitt examensarbete.