De vill sätta Möbelsverige på världskartan
Nystartade Interiorcluster Sweden prioriterar nu två viktiga frågor. Det handlar om internationalisering och rekrytering, enligt uppstartskoordinator Anders Wisth.
- Vi har kommit överens om att prioritera två punkter: internationalisering och rekrytering. Vi tillhör tillsammans med norra Italien och Danmark de ledande möbelinnovatörerna. Men Sverige borde ha "pole position", sa Anders Wisth.
Klustret vill bli en internationell aktör att räkna med. Ett viktig steg är att öka den svenska möbelindustrins exportandel. Den ligger idag på betydande 60 procent för möbler för offentlig miljö - men den ska bli högre, enligt Anders Wisth.
- Andra stora kluster av världsklass har 80-85 procent på export. Vi hör hemma bland dem, menade han.
Samarbeten med andra stora europeiska kluster står på agendan.
- Det kan handla om att man går samman för att gemensamt nå marknader som Förenade Arabemiraten eller Sydkorea.
Ett viktigt uppdrag för Interiorcluster Sweden är att söka EU-finansiering till utvecklingsprojekt. Svensk möbelindustri är småskalig men satsar ändå stort på innovation. Ska man orka behålla satsningarna - som stärker konkurrenskraften - kan just delvis EU-finansierade utvecklingsprojekt vara avgörande. Här anser sig klustret ha en viktig, vägledande funktion.
- Just nu söker vi exempelvis pengar ur EU:s strukturfond till ett treårigt projekt med fokus på internationalisering och innovation. Besked från EU kommer tidigast i juni, sa Anders Wisth.
Han berättade också att Interiorcluster Sweden nu tar över arrangemanget "Swedish midsummer designweekend", tillsammans med de femton företag som ingår i projektet, från TMF. Då bjuds ett sextiotal arkitekter in från Storbritannien, Holland och Tyskland. De besöker de deltagande företagens showrooms - och firar midsommar!
Men även andra satsningar planeras med inbjudna arkitekter från andra länder. Tanken är också att hålla två seminarier per år liksom en rad möten.
Interiorcluster Sweden bildades så sent som i september 2014. Ordförande Thomas Johannesson underströk att man gärna ser fler medlemmar. Exempelvis partner som kommuner och organisationer (som får betala litet mer) samt medlemsföretag (som betalar en symbolisk summa). Målet är att nå 50 medlemsföretag under det första året. Han underströk också att det inte bara handlar om möbler, här har företag med andra inredningsprodukter som golv och belysning en självklar plats.
Översta bilden: Anders Wisth, uppstartskoordinator Interiorcluster Sweden
Nedre bilden: Thomas Johannesson, ordförande.
Foto: Nils Lindstrand