Verklig familj flyttar in i villa
A-hus har i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut skapat en energieffektiv villa. I det första exemplaret bodde en robotfamilj. Men när nu ytterligare ett hus byggs, är det en mänsklig familj som flyttar in.
Det första huset byggdes som en forskningsvilla. Där genomfördes mätningar i en simulerad boendemiljö hemma hos robotfamiljen Grankvist. I den andra villan, som nu byggts i Varberg, kommer mätningar att göras hemma hos en verklig familj. Båda husen har byggts med fokus på energieffektivitet, lufttäthet och ett bra inomhusklimat. Husen har ett extra tjockt, välisolerat klimatskal. Det vill säga att väggar, tak, fönster och grund ska hålla varm luft inne och kall luft ute.
Den som väljer att flytta in i Villa Solgläntan kan räkna med att energiförbrukningen för uppvärmning kommer att vara under 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det handlar om en energibesparing på över 60 procent jämfört med en nybyggd villa som byggts engligt rådande energikrav, hävdar A-hus.
Villa Solgläntan är på 1,5 plan med en total boyta på 146 kvadratmeter fördelade på sex rum och kök.
Utgångspriset för ett färdigbyggt hus ligger på drygt 2,5 miljoner kronor.
Fotnot: Need4B är ett EU-finansierat samarbetsprojekt som går ut på att stimulera byggande av energi-ekonomiska byggnader. I Sverige uppför Need4B Villa Solgläntan på SP:s område i Borås och på Göingegården i Varberg. Övriga demonstrationsbyggnader finns i Belgien, Italien, Spanien och Turkiet. Alla byggnader har målet att inte överstiga 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Sammantaget kommer energianvändningen i byggnaderna att minska med drygt 60 procent eller mer jämfört med rådande energikrav.