Omforma vill omforma designbranschen
Under veckan ska Sveriges Designer presentera projektet Omforma som handlar om designernas arbetssituationen.
På torsdag görs en liknande presentation av Omformas resultat i samarbete med Nationalmuseum. Denna hålls på Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen den 5 februari kl. 17.00. OBS! Andra tider och platser som tidigare nämnts är felaktiga.
Det blir bland annat föreläsningar av Christina Zetterlund, David Carlsson Jenny Altoff och Kerstin Sylwan. Dessa följs av ett panelsamtal där föreläsarna modereras av journalisten och författaren Susanne Helgeson på bilden till vänster.
Hur är det att jobba som designer idag? Har alla samma förutsättningar att verka? Eller finns det diskriminerande strukturer?
I studien Omforma har de funnit att Designsverige är likriktat och majoriteten består av vit medelklass. Dessutom är branschen könsmässigt uppdelad så att kvinnor oftast jobbar med textil- och produktdesign, medan män oftast jobbar med industri- och möbeldesign. Att jobba inom de manligt kodade fälten ger högre status och fler fördelar i form av utmärkelser, uppdrag och press.
Till skillnad från andra kulturformer finansieras design i första hand av privat sektor. De privata företagen för ingen statistik kring jämställdhet och mångfald bland formgivarna de arbetar med, de ansvarar bara inför sig själva och sina eventuella aktieägare, och har ofta ingen transparens eller strategi för hur de väljer den design som de producerar. Många företag har hemliga produktråd med utomstående konsulter som väljer vem som ska få formge företagets produkter. Klicken människor som sitter på maktpositioner är liten och avgör vem som tilldelas uppdrag, når stjärnstatus och får priser.
De som bryter normen har svårt att verka och lyftas fram. Kvinnorna är i majoritet på designutbildningarna men sållas bort i arbetslivet.
Vad som är god design och är väldigt smalt definierat, för att få ta plats krävs ett förförstått formspråk.
Den utsatta situation som formgivare arbetar i och den maktobalans den leder till gör att formgivare som inte följer normen utsätts för trakasserier.
Vi formgivare är marginaliserade och slåss om jobben: Utan en kraftfull designpolitik och utan ett fack som kan de problem som vi möter,är det upp till varje enskild designer att förhålla sig till arbetsgivare och uppdragsgivare bäst de kan.
Omforma ägs av branschorganisationen Sveriges Designer och stöttas av PostkodLotteriet. Projektets mål är att undersöka och utveckla villkoren inom designbranschen.