23948sdkhjf

Skogen kan minska stålindustrins utsläpp

Nu ska forskarna se om stålindustrin kan använda skogsråvara istället för kol.
Kol är det vanliga bränslet vid framställning av järn och stål. I ett nytt projekt ska man nu pröva skogsråvara istället. Fördelen är minskade koldioxidutsläpp och renare stål, samtidigt som outnyttjade restprodukter från skogen kommer till användning.

Tillsammans med LKAB , Luleå tekniska universitet , Energitekniskt centrum i Piteå och en rad andra aktörer ingår Sveaskog i forskningsprojektet Biodri där man undersöker om det går att ersätta fossila bränslen med biobaserade vid framställning av järn och stål.

Bakgrunden är att stålindustrin i dagsläget använder stora mängder kol för att reducera järnmalmen på syre så att den omvandlas till järn. För att minska utsläppen har en alternativ metod, DRI, direktreducering av järn tagits fram. Denna innebär att man använder gas istället för kol för att ta bort syret. Problemet är bara att anläggningen helst bör ligga i anslutning till de naturgaskällor som man använder.

– Det vi testar nu är om man kan utnyttja biogas baserad på förgasning av skogsråvara istället. På så sätt kan man använda metoden på fler ställen, samtidigt som man kommer ifrån användningen av fossila bränslen, säger Ann-Britt Edfast, FoU-chef på Sveaskog.

För stålindustrins del innebär det att man skulle kunna minska sina koldioxidutsläpp med cirka 500 - 1 000 kilo koldioxid per ton tillverkat stål, en minskning med 25-50 procent.

– Om produkten från Biodri blir en insatsvara till den skrotbaserade stålindustrin kommer dess renhet dessutom att göra att stålverken kan använda billigare skrot, alternativt göra renare stål, säger Magnus Tottie, produktutvecklingschef på LKAB.

För skogsindustrin innebär det samtidigt att man kan få avsättning för restprodukter från skogen som annars inte skulle utnyttjas.

– Man kan till exempel använda grot eller rester från sågverk och massabruk, beroende på vad man har överskott på. Huvudsaken är att man förgasar biobränslet. Då bildas syngas som är en blandning av kolmonoxid, vätgas, metan och koldioxid och som lämpar sig bra för reducering av järnmalm, säger Ann-Britt Edfast.

De testresultat som projektet hittills genererat ser lovande ut. Om ett år ska projektet vara avslutat och då kommer man att besluta hur man ska gå vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063